Jeg skulle i utgangspunktet ha noen rolige dager i Rondane, men sånn ble det ikke. Det begynte med en spøkefull kommentar fra arrangøren fire dager før start og endte med at jeg sa ja til å delta i Trans Atlas Marathon – det tøffeste etappe-løpet i Nord-Afrika.
Det å stille til start i dette løpet blir respektert høyt – flere enn halvparten bryter eller bytter til «The Challenge» som er en kortere distanse (120 km).

Å bestemme seg for å løpe 300 kilometer med 14.000 høydemeter bare fire dager før start kan for noen virke som galskap, men for meg handler det om løpsglede. Min styrke er erfaring og mange timer i skisporet noe som skaper en trygghet – sammen med en stor porsjon tilpasningsevne. Det å reise fra Norges vinterdvale for å få «lade batteriene» i 35 varmegrader ble en ekstra bonus.

Når målet i et løpe er å fullføre, er det ingen som kan overvinne deg.

Filmklipp om hvordan løpet endte for meg:

et løp er ikke hardere enn hva du gjør det til selv

Fakta om løpet

Når du bestemmer deg for å delta må du beregne ekstrakostnader med flyreise til Marrakech i Marokko. Selve «løpspakkene» inneholder følgende:


Trans Atlas Marathon (TAM)

 • 280 kilometer målt på kartet.  +300 km med 3D måling.
 • 14.000 høydemeter
 • 6 etapper med dagsoppakning
 • Markert løype samt GPS-sporing
 • Erfaren arrangør og racedirector
  • med blant annet 15 første og andre plasser fra Marathon des Sables.

Challenger

For de som ikke ønsker å løpe så langt er det mulig å delta i en parallel konkurranse som heter Challenger og som er på 120 kilometer fordelt på like mange etapper. Det løpes på den samme løypen, men kortere dagsdistanse. De som bryter ut fra TAM kan forsette i «Challenger» for å unngå stempelet «DNF».

Fasiliteter

 • Hotell før og etter løpet
 • Medisinsk personell før og under løpet
 • Kokk med personell som lager frokost og tre retters middag
 • Store og gode telt for fire personer
 • Separate telt for toalett og dusj
 • Transport til og fra Marrakesh

 

Written by Frode Lein

Konkurransene jeg deltar i er enkeltvis mellom 200 og 300 kilometer lange. Vi løper med sekk og har over ti kilo på ryggen i ekstreme forhold. Jeg har løpt over de store fjellkjedene i verden, gjennom de farligste ørkenene, dypt i jungler, isen mot sydpolen og på Grønland. Oppsummert har det vært varmere enn 60 grader, kaldere enn -45, luftfuktighet på over 90 % og høyere enn 6.000 meter over havet.