I forberedelsen av to Gurkha-soldater (Bhim Gurung og Samir Tamang) fra Nepal til North Pole Marathon fikk jeg i oppgave å coache løperne i et par viktige element da de manglet erfaring i å løpe på snø. De hadde i tillegg fått tilsendt bekledning for ekspedisjon i polstrøk og ikke hensiktsmessig løpsutstyr.

Løping i snø

Selv om både Bhim og Samir er svært dyktige løpere mangler de erfaring med å løpe i snø. De er  oppvokst på tre tusenmeters høyde i Himalaya, men selv i den høyden er det ikke snø.
Det virket også vanskelig å finne ut av hvilket snøforhold de ville møte på Nordpolen, men det var før jeg kom på at en gammel venn fra Otta har jo en finger med i all aktivitet i dette området. Han leverte glimrende førstehåndsinformasjon fra det aktuelle området.

De skulle løpe 10 runder i en løype på 4,2 km med 30 cm snø. Når bortimot seksti personer skal løpe i ring vil løypa bli godt nedtråkket allerede etter et par runder. Beskjeden var da å sette tempoet og legge seg godt i tet, men la en eller flere dyktige konkurrenter ligge foran. Ved å ligge bak en person i tet vil de lett kunne følge sporet til de som er best på å løpe i snø og gjøre et rykk mot slutten. Blir de liggende lenger bak vil de lett havne i sporene til deltagere som ikke er bekvem med løping i snø og gjøre de samme «feilene».
Å finne tilsvarende underlag som de ville møte på Nordpolen var utfordrende. Forholdene på Rondane og Jotunheimen var testet, men vi endte opp med å løpe for det meste på snøen i Nordmarka, på islagt vann og i bakkene opp Varingskollen Skisenter. De forsto etter hvert forskjellen på basistypene vi finner i snø og de mange av faktorene som vil ha en innvirkning på et 4-5 timers løp. Den kommende uken gikk vi igjennom alt fra avvikende respons i snø som underlag fra krafttap endringstakt, kadens, løft, fraspark osv… Det ble mange løpeturer i skogen og i skitrekket på forskjellige tidspunkt på døgnet for å skape forståelse av at snø som underlag endrer seg. Etterhvert som de ble komfortabel med snøen, lærte jeg de å benytte TrackBack funksjonen på Garmin Fenix. Med TrackBack kunne de på egenhånd legge ut på turer i Nordmarka mot Hønefoss og Gardermoen uten å bekymre seg over å finne veien tilbake til Nittedal.

Bekledning

Det største avviket til dette løpet var deres egne med sponsorenes forberedelser og min ekspertise med løp i kaldt vær. Deres utstyr og bekledning var absolutt tilpasset Nordpolen med temperaturer ned til 40 minusgrader, men som ekspedisjonbekledning – ikke for løping.
Med min ekspertise innen løping i kalde vintrer i den norske fjellheimen, på Grønlandsisen og isen mot Sydpolen er jeg trygg på hva som fungerer for en LØPER.

Ull og undertøy

Bhim og Samir hadde fått utdelt langt ull-undertøy. Det sies at ull er det beste å ha på kroppen – godt og varmt. Videre argumenterte sponsoren med at ull er varmt, selv når det er vått og det er riktig. Men det sponsoren ikke tenker på, er at dette er løpere med et ekstremt høyt aktivitetsnivå i en svært begrenset periode kontra en person på tradisjonell ekspedisjon mot nordpolen.
Når ull blir vått taper det isolasjonsevne etterhvert som vann blir tatt opp i tøyet – spesielt finmasket ull. Og vått blir det med løping og svette i fire – fem timer. Når ull har et fukt-opptak med hele 90%, vil vekten også øke deretter. Ullundertøyet ble derfor byttet med lett og fleksibelt nettingundertøy i polycolon som bare har 6% fuktopptak. På denne måten vil fukten ikke binde seg i stoffet og bli transportert vekk fra huden.
Nettingen som har gode luftehull gir best isolasjon, da det er varmen i luften som isolerer og igjen holder kroppen varm. En grei sammenligning er Glava og Sundolitt som benyttes som den beste isolasjon til huset og innehar over 90% luft.

Mellomlag

Etter testing med løp i nytt undertøy smilte Gurkhaene fornøyd. Vi kopierte denne tankegang videre til å ha et tilsvarende mellomlag men med vindtett front. På denne måten vil vekten holdes nede og isolasjonen vil vedvare. Denne oppbyggingen med klær av netting i to, tre og fire lag har blant annet blitt benyttet av Cato Zahl Pedersen da han krysset Sydpolen.

Yttertøy

Av benklær hadde sponsor på forhånd sendt noe som var tilnærmet snowboard-bukse. Denne ble byttet ut med en tettsittende og lett langrennsbukse fra Swix med vindtett front og fleksibelt stoff på baksiden.

  • Vindtett front på buksen reduserer sannsynligheten for stive lårmuskler og varmen bevares bedre.
  • Buksen hadde forlenget og «knekk» i kneleddet for at buksen ikke skal krype opp bena for hvert skritt.
  • Det fleksible stoffet på baksiden puster godt og gir en bedre bekvemlighet samt reduserer at buksen kryper opp og ned for hvert skritt.
  • Buksen var litt lang i fotlengden for å redusere behovet for lange gamasjer
  • Glidelås på ved fotendene gir muligheter for et raskere klesskifte.

Hodeplagg

Det ble etter mang en gjennomgang valgt ut en mellomtynn, pustende lue med syntetisk nettingfor på innsiden, merinoull på utsiden og lang nok til at luen dekker over ørene.

Hals og ansikt

Neoprenmaske ble byttet ut med en fleksibel og lang «buff» i ull som enkelt kunne trekkes opp foran ansiktet. Utbytte ble gjort ettersom jeg selv har dårlig erfaring på grønlandsisen med neopren ansiktsmaske som fryser fast i ansiktet.

Beskyttelse mot sol

Det er ikke i et maraton på Nordpolen du vil miste synet, så god beskyttelse for øynene mot vind og sol er svært viktig. Skulle det være flatt lys er det viktig med glass som gir konturer i underlaget og omgivelsene. De goggles som de hadde fått tilsendt var gode men hadde en unødvenig høy vekt som vil være irritabel å ha på hodet ved løping i flere timer. De ble byttet ut til lette goggles levert av Shades of Norway som veide nesten 1/3.
 

Fottøy

Av fottøy ble de tilsendt et par Keen sko som er ment til ordinær turbruk og ikke egnet til å løpe et maraton på nordpolen. Disse skoa byttet fikk vi erstattet med Altra Lone Peak 3.0 som er mine favoritter innen ekstremt kalde vinterløp. De er lette, dekker over anklene uten å plage akilles noe vesentlig. Både Bhim og Samir ble forelsket i sine Lone Peak. Jeg selv har benyttet Altra Lone Peak 3.0 til 250 km konkurransen mot Sydpolen, mer om min vurdering av Altra Lone Peak 3.0 finner du her.

Resultat

Resultatet ble veldig bra! Med andre plass for Bhim og tredje plass for Samir reiste de takknemlig og godt fornøyd tilbake til Nepal.


«På nordpolen ble verdens kaldeste maraton gjennomført. Andre og tredje plass ble sikret av venner fra Nepal med opptrening i Nittedal, varme og lette klær fra Brynje of Norway , goggles som beskyttter mot det skarpe lyset fra Shades of Norway og sko med godt grep fra Altra Running . For å sikre at de ikke ble syk, ble de godt foret i forkant og forsynt med Omega-3 produsert på krill fra Rimfrost Krill .»