Jeg har regntøy fra de fleste ledende leverandører og har hjelp til å testet de i nordiske forhold. I tillegg har enkelte plagg vært med på løp i områder fra Antarktis, opp Himalaya og nord til Lofoten og Lyngsalpene.
Her er en noen elementer som kan være fint tenke på ved kjøp av neste regn og vindjakke.

Breathing and moisture:

Du har sikkert erfaring med jakker som klistrer seg til kroppen når du begynner å bli varm på en løpetur. Noen jakker puster bedre enn andre og dette henger ofte sammen med vanntettheten. Ønsker du å være tørr på kroppen bør du se etter gode luftemuligheter på jakken og hvilket stoff jakken er produsert i. Det trenger ikke være selve stoffet, men luftehull, glidelås under armene.
En jakke med redusert vanntetthet tørker raskere når du åpner og lar luften sirkulere når du løper. Salomon sine jakker som har i denne sammenheng en fin knapp i brysthøyde på innsiden av glidelåsen, dette for at jakken skal holde seg samlet selv når man åpner glidelåsen.
IMG_7740Nike har produsert jakker med små gummi-dotter på innsiden for å skape luft mellom jakke og kroppen. Jeg foretrekker å benytte kort og langt undertrøye fra Brynje for å transportere svette vekk fra kroppen. Luftlommene gir en god temperatur og sirkulasjon mellom kropp og jakke.

Material and sound:

Med en like stor hastighet som bena, beveger armene seg også.  Skall-materialet som eksempelvis Gore ONE Gore-Tex benytter er stivhet som lager unødvendig mye lyd. Spesielt merkes dette ved bruk av hette og det er nesten umulig å høre evt. biltrafikk. Men lyd lager også den ultralette tynne jakken fra Montbell.
Falke Ru Stabilizing
I den andre enden av skalaen har vi Arc?teryx Norvan som har et unikt og fantastisk stoff som er «lydløst» og ikke merkes på kroppen ved bevegelse.

Hood and neck:

Glidelås som går opp i halsen bør «svinge» til siden av adamseple. Salomon har løst
IMG_8702
denne utfordringen på en fantastisk måte med magneter de siste centimetere opp halsen.
En hette bør ha en hals som er så lang at hetten følger etter når du snur på hodet. Dette har OMM Aether Smock løst godt og i tillegg har den en god solbrem.
Den mest perfekte hette løsningen er det Salomon s-lab Hybrid som har. Stoffet er lydløst, halsen er lang, hetten har pannebånd på innsiden og liten brem i front.

Jacket or anorak

Jakke er raskere å ta av/på. OMM Aether Smock og Salomon s-lab Hybrid er anorakker. Det å måtte dra jakken over hodet er i utgangspunktet tungvindt. Salomon s-lab Hybrid har en bred mansjett på 15-20 cm. nederst på jakken som går rundt kroppen. Denne mansjetten kan benyttes til å oppbevare jakken som en pølse rundt kroppen når den ikke er i bruk. I tillegg er glidelås-åpningen så stor at jakken kan tres på nedenfra bena.

Sack and vest

Ved å ha jakken utenpå vest eller sekk vil du spare jakken for mye slitasje. Løper du med sekk er Altra sin regnjakke fantastisk. Den oppbevares i en liten «rumpetaske» med belte rundt livet når den ikke blir brukt. Ved regn/vind åpner du tasken, trer hender inn i armene på jakken og stikker hodet igjennom hettehullet. Deretter låses jakken med borrelås rundt livet med et stort hull på ryggen for at sekken skal stikke ut. Jakken er lite egnet til bruk av vest.
IMG_8193
The Salomon s-lab Hybrid is designed with a spacious and elastic fabric in the back to allow you to have a vest or a backpack under the jacket.

Arms and hands

Med pendlende armer og spesielt de som benytter staver vil merke om jakkeermene er for korte. Da vandrer skulder-stoffet og resten av jakken på kroppen i takt med armene. Salomon s-lab Hybrid har mansjetter nederst i armene som er gode men slites raskt.  _DSC6737OMM Aether Smock har ekstra lange armer som dekker godt over knoklene på hånden og har i tillegg festebånd rundt tommelen. På denne måten dekker jakkeermene over håndens mest utsatte punkter.

Cold buttocks

Flere av jakkene har «ordinær» lengde rundt hele midjen som medfører at vannet renner ned på buksen bak og man blir våt ned til skrittet. På OMM Aether Smock går bakre del av jakken i en bue ned på rumpen som medfører at vannet drypper ned istedenfor å renner ned lang lårene.

Lommer og glidelås

Mange jakker mangler lommer og noe kan sikkert forklares med redusert vanntetthet i et allerede veldig tynt stoff. Noen har løst dette med lim og en tøybit på innsiden så vi kan ta med en energibar, telefon e.l.
Lommer bør som på Salomon Fast Wing Aero være i brysthøyde for å redusere at innholdet «hopper» opp og ned. Glidelåsene bør ha stropper som gjør at det er lett å dra opp og ned.
dynafit