Ved deltagelse i etappeløp må vi løpe med utstyret i en sekk. Det er en del utstyr som er obligatorisk å ha med. Det obligatoriske er knyttet opp mot forsikring og nødvendighet. Så er det noe som er praktisk og noe som er luksus å ha med i sekken.

I et etappeløp har vi ikke mulighet til å ha med ekstrautstyr. Det er da viktig å velge riktig ut fra vekt, kvalitet,

Sekk

Jeg hadde fått med en lett og fleksibel vest fra Raidlight. Responsiv 24L har et volum på 24 liter og med en egenvekt på bare 290 gram skulle dekke mitt behov. En sekk som sitter godt på ryggen, stort pakkvolum og lav vekt er for mange grunnlagsdata nok for å ta en avgjørelse.
Med erfaring og tilgang på på det beste av utstyr vil man i enkelte tilfeller måtte se bort i fra «lav vekt» og tenke på gjennomføringsevne. Sekk/vest er et godt eksempel hvor viktige element ikke blir med i «risikovurderingen» for å gjennomføre et løp. Bæreevne – Selv om sekken har rom for 24 liter er det ikke ensbetydene med at jeg kan fylle den med 6-10 kilo og hoppe opp og ned i 20-30 timer i villmarka.

I konkurransen var det fire personer som fikk ødelagt sin ryggsekk/vest i løpet av de to første dagene – tre av vestene var ødelagt på grunn av overvekt.

Valget av sekk ble mellom UltrAspire Epic XT Hydration og Ultimate Direction Fastpack 35 Spruce.

Ultimate Direction har Fastback i størrelse 25, 35 og 45. Fastback 25 hadde vært stor nok for dette løpet, men sekken mangler for meg et viktig element – hoftebelte. Fastback 35 og 45 har hoftebelte og sekken sitter da bedre fastspent til kroppen når jeg løper – derfor ble Fastpack 35 Spruce sekken som ble vurdert. For meg er det lite gjennomtenkt når hoftebeltet mangler lommer. Jeg liker heller ikke den borrelåsen på innsiden av topplokket som river i stykker alt stoff som tas opp og legges nedi sekken. På skulderstroppene til Fastback 25 er det to fine lommer for drikkeflasker – På Fastback 35 og 45 har produsenten erstattet den ene lommen for drikkeflaske med en vanntett lomme med glidelås som er litt for trang til å ha med en 0,5 l drikkeflaske.

Mikkel Beisner Photography

Fra UltrAspire har jeg tidligere benyttet en sekk som heter UltrAspire Epic på løp mot Sydpolen og gjennom flere ørkenområder i verden – denne sekken var jeg svært fornøyd med. Epic XT Hydration er en nyere modell – men med dårligere egenskaper. Epic XT Hydration er tyngre, kraftigere stoff, det har også blitt byttet ut praktiske hemper med klipsfester av dårlig kvalitet og har en ubehagelig og stiv ryggplate.

Det endte med at jeg tok UltrAspire og den ryggsekken fungerte godt nok.

Navigasjon, kontroll og strategi

Jeg hadde i forkant av løpet skaffet meg den nye Garmin fēnix 6X Sapphire. Denne enheten fortjente en egen artikkel. Fantastisk!

Mat

I dette løpet var vi pålagt å ha med i ryggsekken mat for fem dager som minimum skulle gi 2.000 kalorier per dag – altså 10.000 kalorier totalt. Det eneste vi får etterfylling av i løpet av konkurransen er kaldt vann om dagen og kokt vann til å lage frokost og middag. Det er da naturlig å ta med tørrmat som veier lite og gir mest kalorier per gram. For meg ble det en god blanding av porsjoner fra Summit To Eat  og litt Real turmat. For å spare ytterligere vekt pakket jeg om alle matporsjonene til små poser av gladpack – foruten om den orginalforpakningen til det første måltidet. Jeg vasket/skylte og brukte denne ene original-pakning til alle måltid. Dette medførte ofte en funky smak til frokost og spesielt da jeg hadde spist torskegryte til middag kvelden før.

For å få i meg næring underveis i dagsetappene valgte jeg å ta med litt forskjellig, men hovedingrediensen hver dag var pulver fra Maurten og Tailwind som jeg blandet ut i en av flaskene, energigelé og noen tabletter med druesukker. For variasjonen i smak og konsistens byttet jeg til meg noen «Fuzzy» drikketabletter underveis i løpet – konsistensen av det sprudlende vannet var svært godt.

Etter hver dagsetappe drakk jeg en overraskende god recovery-shake med smak av sjokolade fra Tailwind og som «lunsj» ble det øl-pølse eller en boks med makrell i tomat.

Søvn

Thermarest NeoAir UberLite

Jeg hadde med et oppblåsbart liggeunderlag som veier knapt 250 gram til å sove på, men vi fikk overraskende utdelt en feltseng. Noen la da igjen liggeunderlaget men ettersom vi skulle sove i to tusen meters høyde ville temperaturer om natten synke til frysepunktet, så jeg valgte allikevel å bære med meg liggeunderlaget til bruk som ekstra isolasjon og økt komfort på feltsengen – noe som viste seg å være et godt valg.

Rab Mythic 400

Jeg hadde en Rab Mythic 400 – lett sovepose i dun med komfort temperatur ned til -1. Denne soveposen ble i det varmeste laget. I etterkant har jeg vurdert det til at det hadde vært mer hensiktsmessig å ta med en ultralett sommer sovepose med lang glidelås ala Mammut Sphere Down Summer og i tillegg hatt en lakenpose i silke for ekstra isolasjon til de kaldeste netter.
Jeg har en pute som veier 60 gram som burde vært med som et godt supplement for en god natt søvn. Mine ørepropper som jeg kjøpte på et apotek i Nairobi fungerte men var grusom å ha i ørene – jeg burde ha testet de bedre på forhånd – kjøp kvalitet. Søvn er viktig!

Kaffekopp

I tidligere løp har jeg laget kaffekopp av vannflaskene som vi får utdelt underveis i løpet. På dette løpet og et par tidligere har arrangørene av miljøhensyn byttet ut flakser med vann-kontieinere. Dette vil nok være tilfelle i fremtidige løp også, så jeg bør ha med en drikkekopp for kaffe o.l. Og når jeg da likevel skal ha med en kopp hadde det vært fornuftig å ha en som kan benyttes som en liten suppeskål.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar