Frode Lein

 

Merkantilt og faglig

Selvledelse og emosjonell intelligens
Selvledelse og emosjonell intelligens

Jeg har min formelle utdannelse innen ledelse, markedsføring, coaching, kommunikasjon, forhandlingsteknikk, prosjektstyring, økonomi, risiko og sikkerhetshåndtering fra høyskolene BI, IHM, NMH og NITH.
Min videregående skole er fra Wang og idrettsgymnaset på Stranda. I tillegg er jeg DiSC® instruktør (Everything DiSC® Workplace og Everything DiSC® Work of Leaders).
Jeg har i lang tid jobbet med ledelse, motivasjon, coaching, teamutvikling, kaospilot, risiko og sikkerhetshåndtering. I tillegg har jeg i flere år vært foredragsholder for Microsoft (TechEd) og foreleser ved høyskoler, kurs og ved spesialfag.

Fysikk og trening

Jeg  begynte å løpe i 2011 og var i 2012 faretruende nær 0,1 tonn. Med en høyde på 1.76 var jeg av mine to døtre å betegne som korpulent. Som mange andre i min alder og situasjon fant jeg gleden i å løpe. Deretter forsvant kiloen i takt med at løpsgleden og løpslengden økte.

før_etter
Etter: Foto: CF Wesenberg

Nakkeskade

I 2007 ble jeg påkjørt i bil av en trailer og fikk en skade beskrevet som brist i leddbsåndsstrukturen i nakken 2. cervicale nerve, 2. cervicale virvel, skiven mellom 2. og 3. virvel og hvorpå at jeg ble erklært 15% ufør (Whiplash).
Etter denne ulykken fikk jeg blant annet beskjed om å slutte å spille golf. Dette var en flott aktivitet i den gangen et svært godt miljø ved Hakadal Golfklubb som jeg nødig ville gi slipp på. Men jeg måtte etter hvert gi opp ettersom jeg fikk nakkesmerter og led av svimmelhet i flere dager etter hver runde på golfbanen. Tilsvarende nakkesmerte fikk jeg ved bruk av hjelm i fart. Så motorsykkel ble solgt og snowboard ble lagt på hylla. Jeg ble «avhengig» av å få sprøyter i nakkemuskulatur flere ganger i måneden for å myke opp muskulatur og beholde humøret.
I 2012 begynte jeg å trene, løpe og etter lang med hard trening forsvant smertene i nakken og likeledes behovet for sprøytene. Jeg fant ut at jeg jeg både likte og hadde potensiale for å kunne løpe lenge. Og den dag i dag handler det hovedsakelig om å løpe og kunne bevege meg i vakker natur.

Terreng og ultraløp

Ultraløp er ikke mer spesielt enn en distanse som er lenger enn distansen til et maraton. Det høres ekstremt ut, men veldig mange «ultraløpere» går deler av distansen som skal tilbakelegges så ultraløp passer for de fleste. Jeg selv går i lange, bratte motbakker da dette ofte er mer effektivt enn å løpe og når det blir ekstremt varmt. Og bratt og varmt blir det ettersom jeg sammen med en håndfull andre i Norge har som hobby å løpe etappeløp i ørken og i de fjerne strøk.

Konkurransene jeg deltar i er enkeltvis mellom 200 og 300 kilometer lange. Vi løper med sekk og har over ti kilo på ryggen i ekstreme forhold. Jeg har løpt over de store fjellkjedene i verden, gjennom de farligste ørkenene, dypt i jungler, isen mot sydpolen og på Grønland. Oppsummert har det vært varmere enn 60 grader, kaldere enn -45, luftfuktighet på over 90 % og høyere enn 6.000 meter over havet.


Politihøyskolen i Stavern
Politihøyskolen i Stavern

Hva kan du lære av meg?

Bedre helse

Jeg veide 0,1 tonn og hadde en dårlig helse før jeg begynte å trene i 2012. Jeg vet hva som skal til for å komme i form, men jeg kan også alle triksene som gjør «dørstokk-mila» lang. Skal du ned i vekt eller ønsker å komme i god form?

Forberedelser til løp

Jeg har tilegnet meg svært god kompetanse og oversikt om hvordan du bør forberede deg til etappeløp (multistage) i ørken, jungel og høye fjell. Dette er ofte konkurranser hvor løperne er selvforsynt med næring og utstyr for en eller flere dager.
Jeg får deg ned på bakken, utarbeider en god fremdriftsplan som omfatter kortsiktige og langsiktige mål som omfatter alt fra det mentale, kosthold, bekledning, teknisk utstyr, pakking, trening, kultur og gjennomføring.

Mat og utstyr er pakket og klart for et nytt seks dagers løp i en 20 liters sekk
Mat og utstyr er pakket og klart for et nytt seks dagers løp i en 20 liters sekk

Løpeteknikk

Pose
Foto: CF Wesenberg «Pose»

Jeg er utdannet som løpsinstruktør innen Pose Method (Romanov Academy of Sports Science -USA) og er trener ved World Running Academy tilbyr hvor vi tilbyr løps- og teknikktrening  for enkeltpersoner og grupper. Vi deler fra egen erfaring, elementer basert på forskning og den trening vi selv har lyktes med.
Vi benytter videoanalyse for å se på mulighetene for å effektivisere din løpeteknikk og jobber videre med noen konkrete elementer som du skal jobbe med. Dette er enkle øvelser som kan være med på å øke din løpsprestasjon og løpsglede. Trening som er den tunge jobben, må du gjøre selv.

Har du behov for justeringer ut fra skader og problemer skal du oppsøke fysioterapeut, manualterapeut, lege eller tilsvarende fagutdannet personell.


running pose

Hva er Pose Method: [pohz] [meth-uhd]
– Effektiv, skadeforbyggende bevegelighet lært gjennom positurer. Du kan bruke teknisk trening basert på Pose Method for å forebygge skader og for å forbedre dine idrettslige prestasjoner. Pose Method er et system for undervisning av menneskelig bevegelse utviklet av en to ganger olympisk Coach Dr. Nicholas S. Romanov i 1977 i det tidligere Sovjetunionen.

Veldig mange begynner på egenhånd med teknikkløping med et mål om å lande på forfoten. I mange tilfeller medfører dette langvarige og unødvendige skader som er med på å ødelegger gleden med å løpe. Å investere i et kurs som med sertifisert instruktør gir deg en god tilbakemelding, trygghet og forhåpentligvis konkrete oppgaver å jobbe med.