Jeg skulle til Peru for å konkurrere i Jungle Ultra som går gjennom regnskogen Amazonas. Dette var et etappeløp med full oppakning og arrangøren hadde pålagt oss å medbringe hengekøye med myggnetting som beskyttelse mot malariamygg og andre kryp. Telt var ikke aktuelt på grunn av alle kryp og den mengde nedbør som var i området. Det regnet voldsomt hver natt og noen dager – det var tross alt REGNskog. For å beskytte hengekøyen og dens innhold mot regn var tarp (vanntett tak) et tilleggskrav for å delta.

Jeg hadde ingen erfaring med hengekøye og kunne knapt nok forestille meg hvordan det kunne bli behagelig å sove i en «bananformet seng». Med knapt en dags forberedelse måtte jeg ha tillit til de erfaringer som ansatte ved Oslo Sportslager kunne bidra med angående deres komplette utvalg med hengekøyer og tilleggsutstyr.

De ansatte ved Oslo Sportslager valgte en 470 grams hengekøye med integrert myggnetting og dobbel bunn for bedre isolasjon. Som tak kunne jeg halvert vekten med andre produkter, men med beskrevet nedbørsmengde ble jeg anbefalt en tarp med en vannsøyle på 3000 mm som var 340 x 240 cm og veide 800 gram.

Miljø og bruksmønster

Regnskog er vått, rått og fult av kryp. Dette er en konkurranse – så montering og demontering av hengekøye må være enkelt og raskt. I tillegg må kvaliteten tåle brutal behandling da det skal pakkes i ytterlommene på en sekk som fraktes, slepes, kastes, plasseres og brukes som airbag og flyteelement gjennom jungel og regnskog med greiner, torner, stein, gjørme, elv og varme.

I denne type konkurranser eksisterer det ikke noen reservedeler.

blir noe av utstyret ødelagt, er du trolig ute av konkurransen.

Montering

Når jeg hengte opp hengekøyen, knyttet jeg forankringene stramt i brysthøyde for å få avstand nok fra bakken til at jeg kunne sette sekken under hengekøyen.

Hengekøyen hadde integrert myggnetting med egen forankring som jeg festet 30-40 cm over hengekøyens forankring. Da ble det godt med luft over meg når jeg lå oppi hengekøyen.

Over myggnettingens forankring festet jeg takets (tarp) forankring. Det viktige med taket er at det ikke berører myggnetting, personen i eller selve hengekøyen. Dette løses ved å feste sideveggene til taket godt ut på sidene – men med en bratt vinkel så vannet renner lett av.
På dag tid festet jeg den ene siden av taket horisontalt for å ha utsyn, komme til lettere og kunne «jobbet» med sekken og sitte på bakken i regnværet.

Etter denne monteringen var det tre forankringstau på hver side. Disse forankringene fungerte som vannledere i regnværet. For å forhindre at vannet rant inn til selve hengekøyen festet jeg en dobbel tråd som vannleder fra myggnettingens forankring ned til hengekøyens forankring og videre ned mot bakken.

Det er et krav å ha med «survival blankets» i dene type konkurranser – men det er fåtallig som benytter overlevelsesduken forutenom ved nødsituasjoner.
Med et lite snitt på midten er overlevelsesduken glimrende som ponsjo når det er ekstra kaldt eller ved tung nedbør. Det var ingen andre som benyttet muligheten, men jeg fant fort ut at overlevelsesduken fungerte svært godt som gulv under hengekøyen. Den beskyttet mot den våte bakken og fukten som dampet opp mot hengekøyen. Det viste seg også at kryp og insekt ikke var så begeistret for å gå på dette blanke underlaget. I tillegg kunne jeg sitte med sekk, utstyr på et tørt og «sikkert» underlag. Om natten var det også enkelt å høre knitrelyden når dyr og kryp kravlet over overlevelsesduken.

Liggeunderlag

I ryggsekken hadde jeg tatt ut den opprinnelige ryggplaten og erstattet den med en Duomat fra The Omm. Duomat brettes sammen som et trekkspill og er et lite liggeunderlag for overkroppen. Om natten brettet jeg Duomat ut i hengekøyen fra rumpe og oppover mot hodet. Soveposen la jeg deretter over liggeunderlaget. Liggeunderlaget isolerte mot kulden som kom under ifra og stivet opp hengekøyen som seng.

Optimal løsning

I etterkant kan jeg se at den manglende erfaring med hengekøye og litt bedre tid på forberedelsene ville jeg valgt annerledes. Tarpen som jeg hadde med ble valgt fordi den var en sikker beskyttelse mot nedbøren, men veide 800 gram. Underveis i konkurransen så jeg at andre konkurrenters Tarp som veide under halve vekten klarte fint å holde den voldsomme nedbøren borte fra soveposene.

Med dette som erfaring ville jeg løpt risikoen og tatt med Sea To Summit Hamock Tarp som har tilsvarende størrelse, men er tynnere og med en vekt på bare 350 gram.

Vesentlig forskjell i størrelse.

Ved å velge en lettere Tarp, ville jeg trolig valgt litt luksus og tatt med et fullengde oppblåsbart liggeunderlag for å ha i den doble bunnen på hengekøyen.
Den komfort som et liggeunderlag gir en hengekøye gjør en forskjell på søvn og igjen ytelse dagen derpå. Ved å velge liggeunderlaget Neoair Uberlite på 250 gram fra Thermarest ville jeg fortsatt være 200 gram lettere enn oppsett jeg valgte å ha med til jungelen i Peru for bruk i løpet.

Komfort og søvn

For å sove best mulig i en hengekøye bør kropp og ben ligge litt sidelengs (klokken ett) i forhold til hengekøyens rettning (klokken tolv). Da vil kroppen med hjelp av bena lettere ligge utstrekt når du sover og du slipper trolig å våkne som en banan eller i fosterstilling i bunnen av hengekøyen.

I tillegg var sovepose med syntetisk isolasjon, ørepropper og en nalgenflaske med varmt vann i soveposen med på å gi en god natts søvn.