Valg av utstyr som ble brukt for en rask tur på Kilimanjaro. Dette er utstyr og bekledning som kan benyttes til tilsvarende fjellturer og i tillegg gjøre ekspedisjoner på Kilimanjaro litt lettere.
Natur og vær
Jeg har aldri vært i området Kilimanjaro ei heller i Tanzania, så min viten om området var basert på på andres beskrivelser og bilder. Dette gjenspeilet utstyr jeg hadde med meg nedover – litt mer enn nødvendig. Terrenget varierer fra regnskog med høy luftfuktighet hvor det daglig kommer voldsomme regnskyll over til steppe og vulkanlandskap. Temperaturen varierer med terrenget og høyden, fra 28 til -10 celcius og så kommer det vind i høyden – spesielt kald er den ved solnedgang. Når jeg ankom med fly så jeg at det lå en del snø oppe på toppen.
For å få adgang til Kilimanjaro nasjonalpark må man være en del av et reisefølge. Når vi ønsket å starte var det ingen grupper som skulle opp, så vi måtte lage en egen «turistgruppe». Som enkeltperson var jeg pålagt å ha tre bærere, en kokk og en guide som minimum. Vi benyttet da muligheten til å sende sovepose og litt ekstra bekledning med bærerene.
Bekledning
Ettersom det med stor sannsynlighet ville regne i starten valgte å benytte t-shirt og en shorts fra Salomon som tørket raskt.
T-shirten har et fabrikat som lett, puster svært godt med sømmer som er limt og korte ermer. I tillegg er stoffet behagelig mot kroppen selv med svett rygg, regnvåte skuldrer og en tettsittende ryggsekk.
S-lab shortsen fra Salomon er sammen med Aeroswift-shortsen fra Nike mine favoritter. Den er kort, luftig og har et elastisk stoff som tørker svært raskt. Den har ingen innertruse – og gir meg valgfrihet for de edle deler som med lang erfaring har endt opp med å bli løps-trusen fra Falke.
I sekken hadde jeg med vind/regnbukse og ditto jakke som også er fra Salomon. Jeg vurderte blant annet Inov-8 sine Ultrashell og Windshell bukser og jakker – men passform og muligheter til å ha sekken på innsiden av jakken til Salomon ble avgjørende. Jeg er hverken ambassadører eller sponset av Salomon, men på dette tidspunkt og for dette formål leverte Salomon den beste bekledningen. Jeg hadde også pakket med en tynn ullgenser og super Thermo tshirt fra Brynje.
Et krav fra nasjonalparkens voktere var at jeg skulle ha med en skalljakke og skallbukse for den øverste og forblåste delen. Jeg valgte da å sende med en skall-jakke fra Brynje og en veldig lett skallbukse fra Norøna. Sammen med en fleece-genser, et par overraskende gode hansker, en lue og reserve-sko var dette bekledning jeg ga til bærerne som skulle vente på oss ved Kibo-hut som ligger på 4.790 moh. I tillegg hadde jeg sendt med en Nalgene-flaske, og superlett og varm sovepose som ville passe godt på Kibo-hut.
Når vi kom opp til denne hytta hadde temperaturen gått fra +25 til -3 og det var godt å ta på litt ekstra klær. Senere når vi kom lenger opp og på vei ned igjen blåste det og temperaturen var nede på -9, så da var det godt med litt ekstra isolasjon på kroppen og en varm lue.
Fottøy
Gaudence bruker samme størrelse som meg i sko og jeg hadde derfor lovet å ta med gode løpesko som han kunne benytte for dette prosjektet. Jeg hadde derfor pakket med tre par dedikerte terreng-sko til Tanzania for dette prosjektet. Terrenget jeg så for meg var gode stier med våt gjørme/leire i regnskogen og etter hvert sti som minner om høyfjellet i Norge. Mine kriterier for sko var at jeg hadde testet de over en lenger periode – de skulle ha god mellomsåle, romslig tå-boks og godt feste. Gaudence fikk plukke først og valgte Altra Timp 2 som jeg har brukt i et halvår på sti i det norske høyfjell – ikke uventet var Gaudence storfornøyd med valget . Jeg valgte å bruke Topo MTN Racer som jeg også har god erfaring med. Bærerne hadde dagen i forveien tatt med et par reservesko opp til Kibo-hut. Ettersom det snødde lenger oppe på fjellet valgte jeg å bytte til Topo Atletic Runventure 3, men på vei ned igjen fra fjellet byttet jeg tilbake til Topo MTN Racer. Som strømper benytter jeg tynne ullsokker av merino-ull og fingerstrømper.
Med den erfaringen jeg sitter igjen med i etterkant av løpeturen tilsier at jeg godt kunne valgt et par lettere gate-sko på bakgrunn av at stien opp var så hardpakket at det kunne sammenlignes med å løpe på litt ujevn betong. Da hadde eksempelvis mine favoritter av lettvekt-sko Hoka Evo Rehi vært en god kandidat.
Mat og drikke
Det var ikke så mye mat vi spiste foruten om en bolle. Jeg hadde med et par RedBull, en Coca cola, noen poser med energidrikke av typen Maurten og Tailwind – dette delte jeg underveis med Gaudence. Maurten gir en metthetsfølelse og «setter» seg i magen som gele, Tailwind har gode kalorier med fin fordeling av elektrolytter og salt.
Sekk
Som sekk valgte vi begge å benytte Ortovox Trace 25. Dette er en lett sekk som sitter godt med god beveglighet når man løper. Sekken støtter godt mot ryggen som sammen med skulderremmene har god lufting. Hoftebelte som sørger for stabilitet og at sekken sitter godt. En kuriositet er at denne sekkens hovedrom åpnes med en glidelås som er festet til ryggplata 🙂
Staver
Vi benyttet lette staver fra Leki med svært behagelig håndtak. Staven har tre ledd som gjør det raskt og enkelt å pakke ned i sekken eller i kofferten ved transport. I tillegg har stavene gode håndstropper som enkelt justeres og kan hektes av og på staven.
GPS og kontrollenhet
Min Garmin Fenix 6 er som en multiverktøy som måler alt som er av interesse å følge med på i et krevende prosjekt som dette. Høydejustert kondisjonsberegning, løpsdynamikk, ytelse og energimåling med hydreringssporing. Pulsmåling og pulsoksymetrisensor gir også en bedre innsikt underveis og med kart og høydeprofil var vesentlig for oss.
Hodelykt
Ettersom vi trolig ville løpe i mørket valgte jeg å ta med god, men lett hodelykt med ordinære AA batteri. Med tanke på at det vil være minusgrader i høyden valgte jeg batteri av typen litium som gir lenger levetid.