Jeg har siden årsskiftet 2011/2012 hatt et kosthold hvor jeg har valgt å utelate kjøtt, men jeg spiser sjømat og blir da kategorisert som Pesco vegetarianer. Jeg har valgt å ikke spise kjøtt for kroppens velvære, noe mer hokus pokus er det ikke.

Vel, hjelper det?

Jeg tror, men er usikker. Jeg har ikke blitt dårligere. Jeg føler meg mer opplagt. Fordøyelsen min er mye bedre. Restituerer raskere – tror jeg. Men, uten kjøtt spiser jeg mer variert, spennende og har en bedre smaksopplevelser.
Av mangel på kjøtt vil jeg mene at proteintilskuddet av quinoa, fisk, krill, myse og et endret kosthold har bidratt mye til at kroppen min er i så god form.

Vegetarianer = indiansk uttrykk for «dårlig jeger»

Hvorfor spise kjøtt:

Kjøtt er normalt den viktigste kilden til proteiner, jern, sink, selen og vitamin D, B12 og B6.


Proteiner:

Protein får jeg normalt nok av via fisk og melkeprodukter. Noe som er litt «spennende» i mitt kosthold er frøtypen Quinoa som har erstattet mye av risen som jeg spiste før. Quinoa spiste jeg mye av når jeg løp i Andesfjellene.  Quinoa inneholder mye jern, kalsium, fosfor, magnesium, fiber og har i tillegg mer antioksidanter enn blåbær. I tillegg spiser jeg mye salat med nøtter, linser, erter og bønner. Av proteintilskudd blir det mest pulver av myse og krill.

Avokadoshake

Jeg lager ofte egen proteinshake av soyamelk med avokado-smak

Jern:

Hemjern og «ikke hemjern»  er de to forskjellige jernkategoriene hvorav hemjern kommer fra dyreriket og «ikke hemjern» kommer fra planteriket.
Fisk, samt proteinpulveret av krill gir meg nødvendig hemjern. Frukt, grønnsaker, korn og melkeprodukter gir meg nødvendig «Ikke hemjern».

Sink og selen:

Ved å spise grove kornvarer, melkeprodukter, salater med nøtter, linser, erter og bønner får kroppen mer enn nok sink og selen.

Vitamin B12:

Vitamin B12 kommer hovedsaklig fra animalske matvarer og er viktig for nevrologisk funksjon og bloddannelse. Vitamin B12 finnes i sjøplanter, men jeg synes ikke det smaker godt. Vitamin B12 finnes i rikelig med mengder i fisk, egg og melkeprodukter som jeg spiser, så jeg er godt dekket. I tillegg er jeg glad i en iskald vørterøl etter trening, som i tillegg skal ha godt med B12 via sin ølgjær.

IMG_6908

Vitamin B6

Vitamin B6 er i tillegg til kjøtt også i de fleste vegetabilske matvarer samt fisk, korn og poteter. På den måten er nervesystemet og produksjon av røde blodlegemer i kroppen min ivaretatt.

Vitamin D

Egg, som av noen kategoriser som «skalldyr» 🙂 spiser jeg rikelig av og egg inneholder rikelig med D vitamin.

Noen «ulemper» med kjøtt

For at kjøtt skal ha en god holdbarhet konserveres det med salting, røking og andre tilsetningsmidler. Konserveringsmidler er i mange tilfeller kreftfremkallende. Når vi blir servert kjøtt tenker vi ofte fettinnholdet, men kjøtt inneholder også 30 til 40 % av alt saltet som spises i løpet av et liv.

Litt god matpropaganda finner du i bøkene «sannheten på bordet» og «eat and run«.


ps!
Jeg er ingen kosthold eller ernæringsekspert. Teksten baserer seg på informasjon som jeg har tilegnet meg fra tekster og uttalelser fra ekspertise innen kosthold og idretts-ernæring. Uansett strides ofte uttalelser som har med kosttilskudd og mat å gjøre, samt at jeg som mange andre kan ha missforstått elementer. Vennligst ikke ta artikkelen som noen fasit, men kontroller tekst og uttalelser hvor du finner riktig kompetanse.