Jeg benytter ofte oppbevaringsbelte rundt midje for å bringe med meg energibarer, gels, telefon, plaster o.l. Noen har i tillegg dokking for drikkeflaske.
For fire måneder siden mottok jeg et magebeltet fra UltrAspire som var spesielt konstruert for bruk i mørket. Beltet har en lykt, er todelt, med en stor god og praktiske lomme til bruk for telefon eller tilsvarende på ryggen og en lomme foran på høyre side som passer bra for gels, ekstra batteri ol.
UltrAspire Molecular Belt System
Beltet er laget av nettingstoff som minner om molekylær og et gult elastiske bånd i ytterkant som går rundt hele kroppen, samt refleks og justeringsstropper på hver side. Beltet festes med krok i en hempe på venstre side som igjen er godt polstret ovenfor kroppen.
Hodelykt på magen
Det som er nytt for meg og spesielt med dette beltet er lykten som er montert i front på magen. Lykten er sylinderformet, 10 cm lang og 10 cm i omkrets. Sylinderen inneholder lyktens batteri og er horisontalt montert på beltet med en lyspære midt på magen. Hele stasen veier 26 gram og lykten drives av et oppladbart lithiumbatteri (18650 3.7V) som kan lades direkte via en USB-ledning. Selve lysstyrken på 600 ANSI lumen, god spredning på 180° kan den dimmes ned i tre trinn for å spare strøm og i tillegg settes til å blinke SOS. På maks lysstyrke skal den ha en kapasitet på 8 timer.
Løpsfølelse
Beltet synes jeg er litt tungvint å feste med en plastkrok som skal i et knapt hempefeste på den andre delen. Men når beltet er festet rundt kroppen sitter det veldig godt og er behagelig å bevege seg med. Lommene er lett tilgjengelig med gummiløkker på glidelåsen.
Lyset fra lykten kan justeres opp og ned ved å rotere sylinderen for å få ønsket fokus og lengde.
Ved første gangs bruk i mørket og som sunnmøringer flest dimmet jeg lyset for å spare strøm. Jeg kompenserte dette ved å justere sylinderen så det ble en fin skarp lyskjegle i en kort avstand foran meg. Når jeg begynte å løpe i mørket danset lyset voldsomt mye og det var vanskelig å ha et godt tempo. Jeg skrudde lampen tilbake på 600 ANSI lumen og stilte lyskjeglen mer vannrett og da ble det en annen «dans». Lysstrålen fikk en god spredning som var behagelig å løpe med uten å få følelsen av tunnelsyn som ofte oppstår med hodelykt.
Brukserfaring
Jeg har i ettertid benyttet lykten på løpeturer i skogen, teknikktrening med staver og trening med rulleski. Lykten kom spesielt til sin rett da jeg benyttet den til trening på rulleski hvor jeg benytter hjelm som ikke alltid har feste for hodelykt. På rulleski blir det mykere bevegelser på asfalt og rettere linjer i motsetning til raske bevegelser og kurver i skogen.
Lysstrålens utgangspunkt er mye lavere enn på en hodelykt og lyskjeglen er mer vannrett. Lysstrålen kaster da en mer horisontal skygge og det blir lettere å se konturene på bakken enn med en hodelykt. Å kunne se konturer og kanter i terrenget ved bruk av rulleski er særdeles viktig da det er større fart enn ved løp og vanskeligere å stoppe.
Konturene i bakken ses mye lettere enn med hodelykt
Når jeg løper i veldig ulendt skogsterreng utenfor sti velger jeg heller å benytte hodelykt. Grunnlaget er at en hodelykt følger lyskjeglen hodet og synets bevegelser, noe som kreves i tøft skogsterreng. Ulempen er å ha noe festet «tungt» på hodet og frostrøyk fra munnen som hemmer synsfeltet.
Beltet får du kjøpt hos den skandinaviske agenten The Good Karma Company som gledelig sender pakker til Norge. Husk å be om å få merket pakken du skal ha tilsendt med «Sportsutstyr», da dette fortsatt er tollfritt.