Er det nødvendig med pulsbelte ettersom mange treningsklokker kommer med innebygget pulsmåler?
Pulsbelter av nyere generasjoner er ikke bare et «pulsbelte», men et sensorbelte som har innebygd og flerakset akselerometer for å kunne måle helning, vibrasjon og støt. De data som blir mest utnyttet er knyttet til bevegelse i bena, altså dine fottrinn, hvor lenge foten er i bakken og pendel på foten.
Registreringen fra sensorbeltet loggføres parallelt og fortløpende sammen med hjerterytme og andre funksjoner fra selve klokken som eksempelvis GPS-posisjon og tidsforløp. Enkelte enheter i treningssammenheng vil ha overlappende funksjoner som eksempelvis treningsklokker med innebygget akselerometer. Overlappende funksjoner gir brukeren større nøyaktighet på de data som blir presentert.
I tillegg til loggføring eksisterer og utnyttes det noen statiske data som du manuelt registrerte første gang når du «klargjorde» klokken. Dette omfattet blant annet din alder, kjønn, vekt og høyde.
Avlesningsmetoder for løp:
- Treningsklokke: GPS, kadens, fart og avstand
- Sensorbelte: Puls, kadens, vertikal bevegelse, bakkekontakt
- Fotsensor: Kadens, fart og avstand
Effektiv løping
Med de oppsamlende data av fottrinn, tilbakelagt avstand og tid kombinert med antatt lengde på dine ben produseres det informasjon som løpskadens, bakkekontakt, steglengde og den enkelte fots vertikale svingning. Når du kjenner skritthastigheten kan du avdekke det enkelte bens styrke og effektivitet som du deretter benytter til å tilpasse din trening. Med treningsklokkens fortløpende presentasjon av din løpskadens vil du enkelt kunne måle din progresjon for å oppnå en effektiv løping.
«Et av elementene for å oppnå en mer effektiv og energisparende løping er å ha fokus på å løfte bena raskere.»
Avlesningsfeil og riktig montering av sensorbeltet
Har du benyttet sensorbeltet feilfritt i en periode og du opplever merkelige avlesninger er det i de fleste tilfeller batteriet som må byttes.
For å unngå feil avlesing fra ditt sensorbelte som eksempelvis hjertefrekvens er det noen sjekkpunkt som er viktig å tenke på. Noen og spesielt syklister foretrekker å ha beltets avleser på ryggen, men denne plasseringen øker sannsynligheten for avlesningsfeil. For å ha best mulig avlesing skal beltets avleser plasseres med logoskriften «riktig» vei og på kroppen i overkant av solar plexus.
Selve beltet har noen gummierte sensorområder som leser puls / rytme. Sensorområdene har en elektronisk konduktivitetsevne som svekkes ved mangel på kontaktflate. For å ha et best mulig avlesninggrunnlag på sensorområdene, bør underlaget – altså din hud inneholde fuktighet. Normalt tas det høyde for at din egen svette skal være tilstrekkelig når det gjelder tilførsel av fukt til huden din, men det anbefales å ta på litt vann eller slikke litt på sensorområdene i forkant av en treningsøkt for å redusere sannsynligheten for avlesningsfeil. Mangel på fukt til huden eskaleres ved kaldere klima og nå på vinterstid anbefales det å ta på litt elektrode gele eller lotion.