På løp som går over flere dager har jeg som regel ikke treningsklokke, pulsmåler e.l. men prøver å begrense alt unødvendig stæsj. Derimot når jeg trener er disse elementene viktig med tanke på å bli mer bevist på elementer som tid, distanse, pulssone, tempo og løpsdynamikk.
Jeg har benyttet Garmin sine gps-klokker i flere generasjoner, testet noe Sunto og Polar, men har trolig av enkelhet og vane vært mest fornøyd med Garmin. Jeg har nå testet de to nye modellene til Garmin som heter Fenix 3 og Epix med kartvisning siden april 2015. Jeg har hatt fokus på terrengløp og løpetrening, men har også testet de på ordinære fjellturer, sykling, geocaching, seiling og litt golf.
Epix har med visningsmulighet av topografiske kart vært overlegen på aktiviteter hvor visuell presentasjon har vært et viktig element. Jeg har derimot konsentrert meg om terrengløp og løpetrening som er viktig for meg og ut fra dette ståsted sett på hvilken klokke som passer meg best.
Det eksisterer allerede utallige tester og sammenligninger for de enkelte klokkene som beskriver funksjonene i dybden.
IMG_3123

Utseende

Klokkenes fysiske størrelse gjør de dominerende på hånden, men spesielt Epix som er firkantet og litt tykkere (1,6 for Fenix 3 vs 17,8 for Epix). Vekten er uansett lav så de er begge behagelig på hånden (82 gram for Fenix og 85 gram for Epix). Fenix 3 er penere på hånden til bruk som dagligdags klokke.

Rem

IMG_4599Remene av gummi synes jeg er grusomt å løpe med, spesielt når svetten legger seg mellom hånden og remmen samt at klokken sitter litt «løst» på armen. Jeg foretrekker borrelås-remen som gjør at
klokken sitter perfekt uten å være for stram og temperaturvisningen er mer korrekt.
Skal du benytte klokken til vanlig bruk er skinnremen som Garmin selger separat nydelig.

Navigasjon og varsling

Knappene på Fenix 3 synes jeg er hakket bedre å trykke på enn Epix, men Epix har til gjengjeld berøringsskjerm som gjør det enkelt å manøvrere.
Alarmering er en fin ting, men lyd er ikke alltid like lett å oppfatte når man løper eller trener intenst. Garmin har med Fenix 3  løst dette via en vibrasjonsalarm. Alarmene kan være knyttet til intervalltrening, pulssone, distanse, høydemeter, stigning osv…

Viberasjonsalarm på Fenix 3 er for meg genial.

Belysning

Begge klokkene tilbyr både belysning og muligheten for å justere bakgrunnsfarge, antall felt og størrelse på tallene. Dette er for meg viktig ettersom jeg løper både tidlig og sent i skogen.
Det som er ekstra kult med Fenix 3 er innstillingen som etter solnedgang medfører at bakgrunnsbelysningen på klokken slår seg automatisk på hver gang jeg løfter hånden opp i en bestemt vinkel hvor det er naturlig for å lese av klokken og slår seg av når hånden beveger seg ned igjen.

Batteri

Batteriets levetid kan tynes ut til 50 timer på begge i UltraTrac modus, men i normal bruk med både GPS og Glosnass aktivtert skal begge vare i 20 timer. Jeg selv har benyttet begge i over 16 timer uten lading noe som er mer en godt nok for de fleste. Fenix 3 benyttet jeg i over 17 timer med blant annet TrackBack funksjonen i mørket.

Trackback

Trackback funksjonen på Fenix 3 er for meg første element som taler i denns favør. Her kan du når som helst i treningsøkten klikke deg inn og få Fenix 3 til å vise deg hvordan du skal komme deg tilbake mot utgangspunktet.
På vinteren har jeg skitrening med Geri Skari og Nittedal Banquet Racers, som er selve råskapen i Nittedal på langrennsski. Med min bakgrunn på langrennsski mistet jeg stadig feltet og må da finne veien tilbake fra mørke skogen alene. TrackBack på Fenix 3 er da funksjonen som har reddet meg ut raskt nok og da spesielt før hodelykta har gått tom for batteri. TrackBack funksjonen har jeg også benyttet i løp hvor jeg først etter en tid har oppdaget at jeg har vært ute av kurs. Da har jeg løpt tilbake til siste merking for så å endre kurs. Selv på turer i nordmarka og Romeriksåsen har jeg tatt i bruk funksjonen.

Glosnass

Med standard GPS koordinering fungerer både Fenix 3 og Epix veldig bra og som forventet. Men begge har mulighet for å i tillegg benytte det russiske koordineringssystemet Glosnass (Global Orbiting Navigation Satellite System). Når du aktiverer Glosnass blir enhetene raskere klar til registrering av aktiviteter og løp samt at enhetene er mer nøyaktig. Med økt nøyaktighet slipper jeg eksempelvis å ta feil på avstand til neste vannpost i en tørr ørken. I 2012 hadde jeg med en tidligere versjon av Fenix til Mongolia. Den gang fikk jeg ikke inn GPS-signaler i det hele tatt, men hadde trolig fått gode Glosnass-signaler.

Topografisk kart

Epix har en vesentlig og kul funksjon som skiller den fra Fenix 3 – kartvisning. Det er mulig å vise IMG_4213topografiske kart med farge. Her ser du høydekurver, stier, veier og elementer i terrenget. I tillegg har klokken berøringsskjerm som gjør det mulig å zoome og bevege kart på skjermen uten å benytte knappene. I løpssammenheng er det derimot vanskelig å lese av kartet siden skjermen er så liten.

Overføring av data

Fenix 3 og Epix har forskjellige festeanordninger på ledningene for lading av batteri og overføring av data. Den mest praktiske festeanordninger har Epix. Begge har mulighet for overføring via blåtann til smarttelefon som har installert Garmin Connect Mobile. Fenix 3 har i tillegg mulighet for å overføre data direkte via trådløst nettverk, noe som jeg synes er svært praktisk.

«overføre data direkte via trådløst nettverk.»

Applikasjoner

Tilleggsprogrammer, funksjoner og digitalt utseende kan lastes inn på klokkene fra Garmin Connect IQ Store. Her er mengder med programmer som kan lastes ned helt gratis og det kommer stadig nye.
Her er noen funksjoner og programmer som jeg liker:

 • Fjernkontroll av musikk
 • Beste fisketider med soloppgang og nedgang – App «Fish & Hunt»
 • Værvarsling med alarm ved stormvarsel
 • Alarm og visning av innkommende samtaler
 • Alarm og visning av innkommende sms, kalendervarslinger osv. fra telefonen.
 • Tidsalarm ved styrketrening – app: «Full Fitness»
 • Finn tilbake til bilen på parkeringsplass – app: «Find my car»
 • Fartsmåler i knop til bruk på båten – app: «Speed in knots»

Konklusjon

For mitt behov velger jeg Fenix 3 fremfor Epix. Kartfunksjonen er det store på Epix og den er veldig praktisk for de som går i terrenget og har god tid. Jeg derimot, løper og har ikke tid eller behov for å se på kart.
Berøringsskjermen til Epix syntes jeg ble stressende i bruk da jeg ofte er i bevegelse når jeg skal skal hente frem status fra klokken. Da ble det til tider noen feilregistreringer og uønskede kommandoer ble utført.
Her er noen element som for meg taler for Fenix 3:

 1. Løper jeg meg vill er det TrackBack på Fenix 3 som gjelder.
 2. Fenix 3 sin wifi-synkroniseringsfunksjon overfører data til Garmin Connect via det trådløse nettverk.
 3. Viberasjonsalarm på Fenix 3 er for meg genial. Jeg forstyrrer ikke andre og den er umulig å ignorere.
 4. Temperatursensoren på Fenix 3 setter jeg stor pris på når jeg er ute i en ørken og jeg selv ikke merker at det er 57 plussgrader.
 5. Jeg kontrollerer musikken fra min Fenix 3 hjemme, jobb, bil og på treningsstudioet.