Skal du løpe langt og lenge er sterk muskulatur ein vesentleg ingrediens for uthaldenhet. Dei fleste veit at Omega 3 er bra for hjarte, ledd og hjerne – men ein bonus for mange er at Omega 3 aukar feittforbrenning og er gunstig for muskelvekst

Sunne fettsyrer

Omega 3 er sunne feittsyrar som kroppen ikkje produserer, men som er viktig for cellene. Eg er pesco-vegetarianer, det betyr at eg ikkje et kjøtt – men fisk og skalldyr som er rik på Omega 3. Eg har eit variert kosthald, men ikkje alltid fisk på tallerken – derfor passar eg på å ete et par kapslar Omega 3 for å dekka det daglege behovet.

Muskelvekst

For å kunna løpe langt og lenge over stepper og fjell, gjennom junglar og snø – er eg avhengig av ein sterk muskulatur som toler desse påkjenningane. I tillegg til mykje uthaldenheit trenar eg styrke og dagleg et eg ein dose med Omega 3. Omega 3 bidrar til god balanse av muskelprotein og er bra for muskelvekst. Med andre ord; auka proteinsyntese stimulerer prosessen der muskelprotein blir danna og gir auka muskelmasse

Auka forbrenning

Omega 3 feittsyre inneheld leptin som regulerer nedbrytning av feitt og gir auka feittforbrenninga i kroppen. Jo høgare nivå av leptin, dess høgare forbrenning.

Vitamin D

Feit fisk er òg ein viktig kjelde til vitamin D. Dette vitaminet er nødvendig for at kroppen skal kunne ta opp kalsium og ein føresetnad for sterk benbygning. Vi får òg vitamin D frå sola, men i Noreg får vi litt lite D-vitamin med tanke på mengde soldager i året.

Omega 3 kilder

Dei viktigaste Omega 3 fettsyrene er alfalinolensyre (ALA), icosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). ALA finst hovudsakleg i vegetabilske kjelder som olivenolje, rapsolje, linfrøolje, valnøtter og havregryn, medan EPA og DHA finn vi i marine kjelder som kril, makrell, sild, ansjos, sardinar, tunfisk, ørret og laks.

Ein dagleg dose med omega 3

  • styrkar immunforsvaret
  • bekjempar betennelsestilstandar som oppstår etter hard trening
  • førebygge belastningsskadar
  • gjera celleveggen i hjernen smidigere, skjerpa hjernen og tankane
  • utvidar blodårene og sørga for at hjartet pumpar blodet lettare rundt i kroppen
  • gir lågare kolesterolnivå som førebygger blodpropp og hjartestans
  • gir betre syn
  • gir smidigere hud – færre rynkar.
  • forbetrar insulinfølsomhet og førebygger diabetes

Kilder: