Skal du løpe langt og lenge  er sterk muskulatur en vesentlig ingrediens for utholdenheten. De fleste vet at Omega 3 er bra for hjerte, ledd og hjerne  – men en bonus for mange er Omega 3 øker fettforbrenningen og er gunstig for muskelvekst.

Muskelvekst

For å kunne løpe langt og lenge over stepper og fjell, gjennom jungler og snø – er jeg avhengig av en sterk muskulatur som tåler disse påkjenningene. I tillegg til mye utholdenhetstrening trener jeg mye styrke og daglig spiser jeg en dose med Omega 3. Omega 3 er spesielt gunstig for muskelvekst, og med jevnlig inntak av Omega 3 bidrar fettsyrene til god muskelproteinbalanse. Enkelt forklart gir Omega 3 økt proteinsyntese som stimulerer prosessen hvor muskelproteiner dannes, og som fører til økt muskelmasse.

Økt forbrenning

Omega 3 øker fettforbrenningen i kroppen – til glede for mange. Omega 3 fettsyrer inneholder leptin som regulerer nedbrytning av fett og gir økt forbrenning. Jo høyere nivå av leptin, dess høyere forbrenning.

Sunne fettsyrer

Omega 3 er sunne fettsyrer som kroppen ikke produserer, men som er viktig for cellene. Jeg er pesco-vegetarianer, det betyr at jeg ikke spiser kjøtt – men fisk og skalldyr som er rik på Omega 3. Jeg har et variert kosthold og da er ikke fisk på tallerken hver dag. Derfor tar jeg alltid 2 kapsler med Omega 3 for å supplerer det daglige inntaket.

Vitamin D

Fet fisk er også viktig kilde til vitamin D. Dette vitaminet er nødvendig for at kroppen skal kunne ta opp kalsium og en forutsetning for sterk benbygning. Vi får også vitamin D fra sola, men i Norge får vi litt lite D-vitaminer med tanke på antall soldager i året.

Omega 3 kilder

De viktigste Omega 3 fettsyrene er alfalinolensyre (ALA), icosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). ALA fins hovedsakelig i vegetabilske kilder som olivenolje, rapsolje, linfrøolje, valnøtter og havregryn, mens EPA og DHA finner vi i marine kilder som krill, makrell, sild, ansjos, sardiner, tunfisk, ørret og laks.

En daglig dose med omega 3

  • styrker immunforsvaret
  • bekjemper betennelsestilstander som oppstår etter hard trening
  • forebygger belastningsskader
  • gjøre celleveggen i hjernen smidigere, skjerpe hjernen og tankene
  • utvider blodårene og sørge for at hjertet pumper blodet lettere rundt i kroppen
  • gir lavere kolesterolnivå som forebygger blodpropp og hjertestans
  • gir bedre syn
  • gir smidigere huden – færre rynker.
  • forbedrer insulinfølsomhet og forebygger diabetes

Kilder: