I konkurransen Yukon Arctic Ultra varierte temperaturen fra -43 og ned til -54 celcius og utstyr for overnatting i villmarka ble ikke bare viktig, men livsviktig.
Jeg og min telt-kompis Asbjørn mestret denne kulden trolig best av alle deltagere. Ikke bare overlevde vi uten frostskader, men vi hadde det komfortabelt i teltet. Ett unntak var når liggeunderlaget mitt begynte å lekke ut luft.

Arctic Bedding på pulk

Flere av konkurrentene i konkurransen benyttet en enkel bivouac (bivy) istedenfor telt til overnatting. Hovedargumentene var at telt er komplisert og det tar ekstra tid å sette opp i vinterkulde når du er sliten og må gjøre dette med store votter på hendene. Det er mye riktig i argumentene, men har du først fått opp teltet gir dette en helt annen komforten. Et telt gir først og fremst mulighet for å få en mye bedre temperatur med bruk av kokeapparat.

Men for å velge telt i en konkurranse som Yukon Arctic Ultra bør tiden fra du velger å slå leir til å faktisk ligge i sovepose være kortest mulig. Dette gjøres med gode forberedelser, riktig utstyr og øvelse på å sette opp telt.

Her er mitt utstyr og noen tips:

[tabs][tab title=»Telt»]

Jeg hadde til Yukon Arctic Ultra valgt å ta med et ett-mannstelt, men for bedre komfort i kulda burde jeg hatt et tomannstelt eller ett tremannstelt om vi på forhånd hadde planlagt å være to. Telt veier ikke mye ekstra for en ekstra plass.

Når det gjelder å være tidsbesparende angående oppsett av telt var dette min forberedende fremgangsmåte:

 1. Bytt ut de «tradisjonelle» pluggene med snøplugger
 2. Jeg teiper sammen alle ledd utenom det midterste leddet på teltstangen
 3. Sette opp hele teltet med innertelt
 4. Lukket igjen alle glidelåser på innertelt og yttertelt
 5. Feste en liten karabin i en av de lange linene på kortsiden av teltet
 6. Løsne linene og plukke sammen alle snøpluggene
 7. Løsne den ene foten av teltstangen fra teltet
 8. Dyttet ut teltstangen så mye at jeg får løsnet det ene leddet på midten som ikke er teipet
 9. Brettet teltstangens to deler parallelt i kanalen på teltet
 10. Samle alle linene inn på teltduken
 11. Separere den ene linen med karabinkrok
 12. Rulle teltet pent sammen rundt teltstengene med bare den ene linen med karabin utenfor teltduken
 13. Legge teltet i en lang «pulkpose» som eksempelvis (Hilleberg Pulk-pose) med linen som har karabin, festet til pulkposens åpning.

Med denne «teltpakken» går det svært fort å sette opp teltet. Linen med karabin festes først til pulk, sekk eller andre tunge «anker». Dette for å sikre at teltet ikke blåser avgårde når du tar det ut av posen og når du setter det opp

[/tab][tab title=»Arctic Bedding»]

For å spare tid før og etter en overnatting bruker jeg en pose med navnet Arctic Bedding. Denne posen er formet som en madrass med langsgående glidelås på 3 sider. I posen er det plass til et ferdig oppblåst liggeunderlag med utrullet sovepose liggende i hel lengde over som beholder dunens luftighet i soveposen til motsetning til en nedpakket sovepose.

Når teltet er ferdig satt opp legger jeg hele Arctic Bedding-posen inn, åpner glidelåsen og legger meg direkte i soveposen. Ved å beholde liggeunderlag og sovepose i Arctic Bedding får jeg ett ekstra lag beskyttelse mot spisse gjenstander og kulden fra bakken. I Yukon var det svært kaldt, så jeg benyttet termal-posen som ekstra underlag under liggeunderlaget.

Under transport legger jeg Arctic Bedding øverst på pulken for å unngå at den subber nedi bakken foran og bak. Øverst i Arctic Bedding-posen bruker jeg legge telt-pose samt en tykk dunjakke og termos, så skal være lett tilgjengelig i pausene.

[/tab] [tab title=»Liggeunderlag»]

Det har ingen betydning hvor god soveposen er, om liggeunderlaget er dårlig. Liggeunderlaget skal holde unna kulden som kommer fra bakken og isolasjons-verdien i de forskjellige typene blir målt i r-verdi fra 1 til 10, der høyest verdi gir best isolasjon.
Jeg hadde pakket med to underlag som jeg skulle bruke sammen: Ultra Z-Lite SOL Regular i bunn (R-verdi: 2.6) og Thermarest NeoAir Xlite (R- verdi: 3,2).
Når pulken ankom flyplassen fire dager forsinket, var pulken endevendt og det var en stygg flenge i liggeunderlaget. Dette var ikke mulig å reparere, så da kjøpte jeg det «ultimate» liggeunderlaget for vinter; DownMat 9 LW Pump fra Exped. Dette liggeunderlaget har en R-verdi på 8.0 og veier bare 1294 gram.

[/tab] [tab title=»Sovepose»]

Jeg hadde benyttet min sovepose; PHD Xero 1000 Down Sleeping Bag på Grønland i -45 og var derfor overbevist om at dette skulle være den riktige for meg. Jeg tok for sikkerheten skyld med en lett dunpose istedenfor tradisjonell liner, noe som var en god og varm løsning.
Ulempen med min sovepose er at det ikke er glidelås ned på siden og jeg må da «åle» meg ned i posen – men til gjengjeld holder den bedre på varmen. Den er heller ikke spesielt romslig, noe som begrenser hvor mye klær/sko jeg kan holde varm i posen om natten sammen med meg. Men på varme / vekt er den helt rå!

To-lags sovepose

Asbjørn sin to-lags sovepose Helsport tempelfjord ytterst og Nordisk gormsson innenfor likte jeg godt. Denne løsningen var romslig og han hadde glidelås hele veien ned på siden. Denne sovepose løsningen er mye tyngre. Asbjørn sov irriterende tungt hver natt.

[/tab] [/tabs]