Jeg hadde alltd drømt om å bestige et høyt fjell og helst et over 5.000 m.o.h. Og da å få et tilbud på over 6.000 var ikke vanskelig å si ja til.

Historien er at jeg var i Chile for å delta på Atacama Crossing i 2014 og fikk muligheten til å bestige et fjell på over 6.000 m.o.h. Tilbudet kom brått på og tiden var knapp. Det var ikke tid for noen bestigning etter løpet (Atacama Crossing) ettersom jeg allerede hadde bestilt hjemreise. Atacama Crossing startet bare et par dager senere, så avklimatisering ble begrenset til en rask sightseeingturer dagen før som gikk i over 4.500 meter.

Sairecabor - 6.048 moh

Motbakkeløp

Sammen med en lokal løper som i tillegg var fjellguide, ble vi enig om at å prøve oss på en rekordbestigning av Sairecabur i Bolivia. Sairecabur er et 6.048 meter høyt fjell mellom Bolivia og Chile. Vi startet med å kjøre opp til en avtalt «parkeringplass» som var 4.000 meter over havet. Dette var startpunkt for tidligere rekorder, men i motsetning til andre som hadde hjelp av andre og utlagt depot løp vi med alt i egen oppakning. Tiden vi brukte fra parkeringsplassen var 2:37 opp til toppen på 6.048 moh. som var nesten en time raskere enn den tidligere rekord for bestigning av fjellet.

Jeg dro første del, men det siste partiet fra ca. 5.900 og opp til 6.048 ble veldig tungt for meg og de siste femti meterne gikk jeg litt, pustet litt og gikk litt til. På toppen var det en helt fantastisk utsikt til Argentina, Bolivia og Chile. Spesielt var det å se ut over den hvite saltørken i Bolivia.

Svimmel på vei ned

Fra starten av og hele veien opp kjente jeg et mildt trykk i hodet, men ikke noe som skapte problemer. På vei ned ble jeg derimot svimmel og nesten nede med bilen fikk jeg tilnavnet Jack Sparrow med god grunn. Bakgrunnen var at jeg gikk som om jeg var full, men var fortsatt helt klar i toppen.
Det hadde trolig vært enklere å løpe om vi hadde benyttet oss av oksygenflasker. 🙂