Ønsker du å bli sterkere, raskere og ikke minst en skadefri løper? Legg styrketrening inn i dine rutiner.
Mange utholdenhets- og ultraløpere har en treningsdagbok som er overfylt med antall kilometer og et mål om å løpe hver dag og gjerne hele uken. Denne treningsformen er for kroppen lite varierende og vil for mange føre til unødvendig slitasje.
Ønsker du å bli en bedre løper, samt redusere sannsynligheten for skader er styrketrening en fordel, spesielt for kjerne-muskulaturen. Å trene muskelstyrke på hele kroppen har vært et viktig element for meg når det gjelder etappeløp med oppakning. I mitt første løp med full oppakning merket jeg det var i overkropp og ikke bena jeg var mest mørbanket.  I etterkant av løpet fikk jeg av fagpersonell anbefaling om å bli flinkere til å trene kjernemuskulaturen.

Treningsplan og styrketrening

Det er mange forslag til treningsprogram å finne på nettet angående styrketrening. Men ikke alle er gode og noen kan til og med være direkte skadelig.
Den beste fremgangsmåten er at du bruker litt penger på utdannet fagpersonell med kompetanse innenfor styrketrening som kan bygge opp en egnet treningsplattform tilpasset deg. Denne personen vil også kunne rettlede deg til å utføre øvelsene riktig med riktig belastning.
Et treningsstudio med mange og dedikerte apparater er trolig den enkleste fremgangsmåten for styrketrening. Men mange foretrekker slynge eller enkel trening hvor kroppsvekt er basiselementet.

Variert trening

Ut fra lengden på løpene jeg deltar i blir mange overrasket når jeg forteller at jeg i snitt løper tre ganger i uken og om vinteren knapt et par gang i måneden. når vinteren kommer bytter jeg ut løpesko med langrennsski. I tillegg klatrer og svømmer jeg et par ganger i uken, men styrke trener jeg fast fire ganger i uken.

Forskning om styrketrening 
Den viktigste alternative treningsformen for å bli en bedre løper.

Bonus med styrketrening

Ønsker du å bli en dyktig løper trenger du ikke å se ut som en blanding av en utmagret fuglehund og brukt q-tips. Har du litt kjøtt på kroppen og er fast i fisken ser du straks mye bedre ut.

Studiotrening

Studiotrening kan bli kjedelig om du ikke trener sammen med noen eller på et studio med motiverende og hyggelig miljø. Jeg har valgt å dele opp min styrketrening til en dag med overkropp og en dag med ben, hvorav jeg trener maks en time hver gang. For å holde ønsket tidsramme benytter jeg nedtelling på ett til tre minutter mellom hver repetisjon av aktivitetene.

 


Trening med kroppsvekt

Har du motforestillinger angående treningsstudio er slyngetrening et godt alternativ, men det er mulig å oppnå gode resultater med kroppsvekten som eneste belastning. enkel trening hvor kroppsvekt er basiselementet.