Valg av riktig bekledning ved et selvforsynt ørkenløp som går over fere dager er svært viktig.
Som deltagere løper vi med alt av nødvendig utstyr, klær og mat for syv dager. Jeg har på ørkenløpene valgt å bare ha med en t-shirt og en langarmet genser for å spare vekt på gram-nivå.
Ved siden av vekt er valg av t-shirt ingen tilfeldighet da det er den jeg løper med i syv dager uten mulighet for å vask, i stekende sol, sandstorm og med en sekk på ryggen.
Jeg vurderer pusteegenskaper på bekledning for at kroppen til en hver tid skal ha en optimal temperatur og beveglighet.
På dagtid er det over 40 grader og da bør bekledningen puste opimalt for at jeg skal unngå unødvendig vesketap. Unødvendig vesketap fører til at jeg må drikke mer veske og igjen bære mer vekt.
Før solen kommer opp og går ned er det svært kaldt og ofte under frysepunktet. Det er da viktig at bekledningen isolerer for å unngå å fryse ettersom dette tapper kroppen for unødvendig energi. Økt energiforbruk krever mer mat og det igjen krever mer vekt i sekken.
Snitt, søm og tykkelse på tråd er viktigere element med tanke på friksjon. En søm som er «tykk», har feil eller tykk tråd vil trekke til seg mer svette og vil etter et par løpsdager være en hard søm med saltinnhold som gnager på huden. Med en sekk på ryggen og harde sømmer gnager en søm ekstra godt og lager etter hvert unødvendige kjøttsår.
På mitt siste løp i Atacama-ørken var det så tørr luft at limen fra plaster, tape og ducktape ikke festet seg til huden. På dagsetappene var det flere som hadde blodige t-shirt fra gnagsår som oppsto fra dårlig bekledning og unøyaktig festet sekk. Etter dagsetappene fikk de uheldige som etterhvert blir mange mulighet til å benytte legeteamets superlim i sprayform for å feste evt. plaster og tape på sår. Dette sitter på resten av løpsdagene men blir svært vondt å fjerne etter noen dager.
Skal jeg absolutt påpeke noe så savnet jeg mulighet å åpne i halsen med glidelås eller en knapp. Ellers var denne t-shirt riktig valg og var perfekt for meg. Takk igjen til Brynje of Norway for svært god teknisk bekledning!
Brynje uvasket 250km 6dager Atacama