Du er alene, og i syv dager skal du klare deg selv med det som er i ryggsekken, gjennom en ugjestmild ørken. Utstyr, sko og bekledning kan ikke svikte i denne type konkurranse.

Denne type etappeløp omfatter flere viktige elementer: Løping, ernæring, bekledning, tur og ekspedisjonsutstyr til ekstreme forhold. Med lang erfaring fra tilsvarende løp, forberedelser med andre løpere og som medarrangør, har jeg tilegnet meg en svært god kompetanse på kvalitet og funksjon for utstyr som vil fungere i ekstreme forhold. Med Oslo Sportslager som sponsor på bekledning og utstyr er jeg heldig som kan velge blant alle ledende produsenter og beste kvalitet. Men utviklingen på utstyr og bekledning endrer seg med hver nye kolleksjon som kommer hvert år. Da er gode innspill og spisskompetanse fra de ansatte på Oslo Sportslager avgjørende.

Sekk eller vest

De to foregående etappe-løpene jeg deltok i, var av typen semi-supported som bare krever oppakning for en enkel dag og da brukte jeg Salomon sine vester S-lab Sense Ultra med pakkvolum på 5 og 8 liter. Disse vestene har vært helt fantastisk, men nå skulle jeg ha oppakning for syv dager som krever en sekk eller vest med pakkvolum på 20 til 35 liter. Et par dager før avreise fikk jeg en Salomon Out Peak 20 fra Oslo Sportslager. Dette er en vest som er tiltenkt «hiking» med 20 liters pakkvolum (435 gram) med midtstilt vertikal glidelås, lett tilgjengelige lommer for gel og drikkeflasker i front.
Vesten er perfekt til de nye Soft Flask Speed fra Salomon. Det er mange som lager denne type flasker, men Salomon ligger et hestehode foran når det gjelder utvikling og kvalitet. Det store lokket på flaskene har ruglete form som gjør det enkelt å åpne og lukke. Den store åpningen gjør det lett å fylle på med vann, tabletter og pulver. Den spisse formen i bunn gjør det enkelt og kjapt å stikke flasken ned i lommen.

Jeg fikk ikke testet Salomon-vesten før avreise, og som backup tok jeg med Epic Hydration Pack fra UltrAspire som jeg har brukt i tilsvarende løp mot Sydpolen og ørken i Iran. I dagene før løpet testet jeg begge sekkene med full oppakning på 7,5 kilo. Jeg valgte å løpe med sekken fra UltrAspire, fordi jeg ikke fikk redusert nok «bouncing» i vesten fra Salomon når den var fullpakket.

Sekken fra UltrAspire har godt med volum, sitter bra på overkroppen, men ble etterhvert et nervepirrende problem. I dagene som gikk begynte den å revne her og der, og den ene skulderstroppen holdt på å ryke. Tøy og tråder i sekken trekker til seg væske, og når kroppssvette tørker over flere dager etterlater det høyt saltinnhold i tøyet. I bevegelse oppstår det friksjon som sliter på tøyet og etterhvert begynner å rakne. Heldigvis ble sekken lettere for hver etappe og den holdt sammen hele løpet.

Sovepose og liggeunderlag

Sovepose i denne varmen for en nordmann krever ikke mye. Jeg hadde med en sovepose som veier 223 gram, og jeg tok i tillegg med den beste lakenposen i silke som veier 140 gram. Disse kunne brukes hver for seg eller sammen.

Noe som er viktigere enn selve soveposen er liggeunderlaget. Det er først når du ligger godt at du har grunnlaget for en god natt søvn. Jeg har valgt å bruke Exped DownMat Hyperlite Winter MW eller NeoAir Xlite. NeoAir veier under halvparten av Exped, men knitrer som en potetgullpose og du kan risikere å bli jaget ut av teltet hvis du ikke har med ekstra ørepropper til de andre i teltet.
Min tilpasning til best liggekomfort er:

  • Oppblåsbart liggeunderlag
  • Minimum 5 cm tykt når det er fylt opp med luft
  • R-verdi på minimum 7 som isolerer godt når det er kaldt på bakken
  • Jeg legger meg ned på ryggen og tapper ut akkurat så mye luft fra liggeunderlaget at ikke rumpa berører bakken. Da vil liggeunderlaget forme seg etter hvordan du ligger når du sover uten at kroppen berører bakken, og du sover godt.

De første dagene i konkurransen sov jeg i lakenposen og brukte soveposen som hodepute. De siste to dagene lå jeg i lakenposen og la soveposen som et pledd over.

Navigasjon og kontroll

I India er det forbud mot satellitt-telefoner, så jeg lot min InReach med kart, sporing og tekst-funksjon bli hjemme. Men med meldinger om tøffe sandstormer var det trygt å ha en GPS-klokke som både har kart og navigasjon integrert. Før reisen til India ble min Garmin Fenix 5x lastet med flere typer kart over området i Rajasthan.

I likhet med andre konkurranser jeg har deltatt i, løp jeg feil underveis – noe som skjer de fleste. Ved det verste tilfellet løp vi feil i tyve minutter i en labyrint av en landsby. Da er det kult å kunne ta frem GPS-klokka med både trackback- og kart-funksjon som fikk oss tilbake i riktig retning.

Sandstormer

Ved flere tilfeller ble vi utsatt for tøffe sandstormer som man verken kan å løpe fra eller finne ly for, midt i en ørken. Det er da godt med en buff, et par gode solb07riller, og en klokke som viser kompass- og kart-funksjon for å holde stø kurs i riktig retning.

I etterkant av løpet fikk vi vite at sandstormene hadde tatt livet av over 79 personer i området vi løp.

Denne bildekrusellen krever javaskript.