Artikkel: Gjennomføring av Arctic Circle Race
Nedenfor har jeg skrevet litt om mine forberedelser og tanker rundt deltagelsen.
Løp som Arctic Circle Race (ACR) innehar en del risikoelementer som medfører at seriøse arrangørene som her hos ACR utarbeider en minimumsliste med obligatorisk utstyr. Utover dette må deltagere bruke egne eller andres erfaring og sunn fornuft for å kunne fullføre løpet. Det fine med ACR er at vi bærer bare utstyr for å kunne overleve 24 timer. Resten av utstyret blir fraktet mellom leirene i transportbagg opp til 55 liter.
Bekledning
Med erfaring fra langdistanseløp valgte jeg å starte «The hardest race on earth» i 28 minusgrader med en tynn racingdress og nettingundertøy fra Brynje. Jeg var iskald før start når kontroll av ryggsekkens innhold og vekt ble gjennomført.
Tanken med dette valget av klær var at kroppen ikke skulle bli for varm, svetten ble transportert vekk fra huden for at jeg skulle unngå å bli kald for så å måtte bytte klær underveis. Når andre konkurrenter fylte sekken med klesskifte, brukte jeg Brynje-undertøyet tre konkurransedager på rad. Dette var tross alt ingen skjønnhetskonkurranse jeg skulle være med på, så riktig og lett pakking av sekk var viktig.
Ved å redusere kroppsvarmen og med riktig tilskudd av elektrolytter ble unødvendig tap av veske begrenset og behovet for veskeinntak ble redusert til de obligatoriske drikkestasjoner.
Det som kunne vært bedre er lengden på racingdress bak på rygg. Under løpet oppdaget jeg at med sekk og hyppige stavtak skle toppen av racingdress stadig opp på ryggen. Dette fikset jeg dag to ved å ta på en tynn og vindtett løpejakke.
På hodet benyttet jeg lue fra Ashmei. Dette er den eneste «tynne» luen av ull som sitter og dekker godt over ørene med god hjelmform. De andre ull-luene som jeg har testet av samme form har en tendens til å «trekke» opp ved ørene.
På bena benyttet jeg ett par tynne ullstrømper fra Asmei innerst og et tynt par med trekkingstrømper fra Smartwool utenpå. To par strømper ble brukt for å slippe mest mulig friksjon mellom sko og fot. Jeg hadde også med et par «dun-sokker» til bruk i teltet.
Jeg valgte et par tynne/normale hansker for å slippe «svette», klamme hender som gir friksjon og blemmer. Det var kaldt ved start, men etter en liten stund var følelsen tilbake i alle fingrene. Til fritiden hadde jeg med et par tykke «krabbe-votter».
Jeg hadde med min varmeste ekspedisjons-jakke fra PHD – Omega Down Jacket. Denne jakken har jeg for bruk på polpunktene, de høyeste toppene og er komfortabel ned til -55 grader. Som sovepose valgte jeg det største og varmeste jeg hadde- en PHD – Xero 1300 Down Sleeping Bag og oppblåsbart liggeunderlag fra Thermarest – NeoAir Xlite. Deltagerne fra Grønland hadde reinsdyrskinn som liggeunderlag.
Ski og sko
Det ble enkle sko fra Alpina (kaldt som f… før start) og klassiske ski fra Madshus.
Ski leverte jeg til den lokale sportsbutikken i Nittedal som preppet de for de ekstreme forholdene på Grønland med uttalelsen om at «preppen skulle holde i tre dager uten problem».
«Preppen» holdt knapt første dagen og i skoa burde det vært bedre såle. Ikke opplevd det på trening, men kulden og varmen fra bena forårsaket at sålen skle langt opp bak i skoen og var en irriterende faktor.
Mat
ExpeditionFood før og etter race samt små gel-klumper underveis, plenty med energi, kalorier og elektrolytter, enkelt og fungerer.
Jeg hadde med «flytende» gel fra WinForce, men dette ble bare til is og var ubruklig i løpet. Neste gang skal jeg ha med proteinpulver fra Hofseth Biocare. For det blir en neste gang, garantert!
Sekk
Jeg brukte en 25 liters sekk fra OMM som har beltelommer og drikkeflaskeholder på skulderremen. Dette er en sekk som jeg har erfaring med og har vært svært fornøyd med på tidligere løp.
Etter hvert forsto jeg at dette var «feil» valg som baserte seg på min manglende erfaring med skiløp. Dette er en løpesekk som er konstruert for å henge på skuldrene i motsettning til en tur eller skisekk som skal hvile på hoftene. Når jeg går med skistaver løftes skuldrene opp for hvert stavtak og ettersom sekken hviler på skuldrene blir det etter hvert unødvendig mange kilo som løftes. Men, nå var det denne sekken jeg hadde, så da er bare å gå på.
Ekstra beskyttelse mot kulde
Av de obligatoriske elementene var det beskyttelsemaske for ansikt, overtrekk for føtter osv. Jeg brukte ikke noe av dette, men valgte å ha med og bruke tape på ansiktet hvor det var fare for forfrysninger. Brynje undertøy var for meg uvurderlig og fikset resten.
Vind og snøskjerm/brille var et element som jeg i tillegg satte stor pris på å ha.
Presseartikler
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZovZfple2ig&w=560&h=315]
- Verdens tøffeste langrennsløp
- Den eneste nordmannen som gjennomførte Arctic Circle Race
- Verdens tøffeste langrennsløp – intro
[facebook url=»https://www.facebook.com/arcticcirclerace/videos/681681658620483/» /]