Å velge løpesko som skal brukes i regn, gjørme har likhetstrekk med norske forhold spesielt på høsten. Men i dette løpet var det garantert at skoa vil være våt sammenhengene i seks døgn. For å være mer konkret er traseen ca. 230 kilometer i regnskog med etapper daglige elvekrysninger, bratte bakker og en evig gjørme som til tider går langt over knærne. I tillegg løper vi med en sekk som veier opp mot femten kilo og skal være selvhjulpen med en del obligatorisk utstyr og all mat for syv dager.

Jeg plukket ut tre par løpesko som er godt egnet for oppgaven

Dette er mine favoritter for lange sti- og terrengløp.
Sko for jungelen
De utvalgte sko for jungel i Peru, alternative strømper og gamasjer.

Topo Athletic Terraventure 2

I utgangspunktet er Topo Athletic MTN Racer min favoritt hos Topo Athletic, men Topo Athletic Terraventure 2 drenerer vann raskere ut av skoen. Skoa fra Topo Athletic har med likhet til Altra en bred tåboks som er svært behagelig og spesielt i lange løp når bena ofte hovner litt opp.
Topo Athletic Terraventure 2 er nydelig å løpe med i Norsk terreng. Den har Vibram yttersåle som gir godt grep på glatt underlag, gode knaster for mykt og gjørmete underlag og «rock-plate» i sålen som beskytter mot spisse steiner. Skoa sitter forøvrig godt på foten og har en kul farge.

Hoka One One Challenger ATR 4

Det er kommet en ny versjon av Hoka One One Challenger – ATR 5 og til «normalt» bruk i Norge ville jeg valgt ATR 5 som er en komfortable oppgradering da den blant annet har fått polstring i tungen under skolissene.
Jeg valgte ATR 4 for å slippe unna mest mulig polstring – de fleste i voksen alder er klar over at svamp med mye polstring på barneskolen kan inneholde mye vann. Mye vann i skoen er likestilt med mer vekt som bena må løfte. Hoka One One Challenger ATR 4 har en saftig såle som er fordelaktig når man er litt tyngre enn normalt eller som i mitt tilfelle bærer en sekk med tolv kilo ekstra.
Jeg har tidligere løpt med Hoka One One Challenger ATR i 250 km – Incatrail i Equador, 270 km – Ørkenløp i Emiratene, 230 km – Mustang i Himalaya m.f. Så Hoka One One Challenger ATR er for meg et «trygt» valg av sko.

Altra Lone Peak 4

I likhet med Topo sine sko har Altra profilert seg med bred tåboks. Altra Lone Peak 4 har en nydelig passform, godt polstret og komfort for hele foten. Skoen sitter godt på foten og med en yttersåle som heter TrailClaw har du et fantastisk grep. I tillegg har sålen «stoneguard» som beskytter mot skarpe steiner og røtter. Overdelen er laget av tettvevd materiale som puster godt og kan virke vannavstøtende.

Våte strømper

Når jeg tester produkter til en konkurranse prøver jeg å gjenspeile terreng og miljø. Derfor gir ingen mening å teste ut tørre strømper til et løp som «bare» er i vått terreng. Jeg har prøvd flere typer klissvåte strømper i de forskjellige skoa og kom til at enkle strømper i merinoull sitter best på bena i det lange løp. Jeg velger som i tidligere løp en rimelig merinoull-strømpe fra Inov8. I tillegg tar jeg også med et par «tåstrømper» i merinoull fra injini om jeg skulle få problemer mellom tærna underveis i løpet.
Erfaring med «avanserte» strømper med ekstra polstring på utsatte steder og forskjellige tykkelser i stoff er at de beveger seg rundt på foten når de blir våte.