Ein ørken er ikkje lik ein annan – så det krev litt gransking angående bekledning og utstyr. For utanom temperatur dag og natt er det luftfuktighet, vind, underlag og terreng som har mest innflytelse.

Fottøy

Valg av sko er det de fleste tenker på når det gjeld å løpe langt. Da er det såle, grep og bekvemmelighet for sjølve foten som er i fokus. Når du kjem ut i ein ørken vil det være viktig å tenke på skoens evne til å halde sand ute. For meg sto valget mellom Brooks Hyperion tempo og Hoka Rincon 3. Skoa frå Brooks har ein fordel med betre egna såle til dei kvasse steinane, fjell og tornekvistar.

Skoa etter 250 km gjennom Namibia.

Men ettersom Liss blei råda til å benytte spesialsåla som tok ekstra plass i skoa valgte ho å ta eit par Hoka Rincon frå mi samling – og dei satt perfekt. Eg valgte dei nyaste Hoka Rincon som sit godt rundt foten, har ein saftig såle, ein overdel som puster godt men er så tettvevd at den holder sand ute – samt ei lav vekt. Hoka Rincon er ikkje terrengsko, så vi var klar over at manglande tåkappe kan ødelegge konkurransen, sålen ville også få juling av de skarpe steinane og det viste seg at eg måtte dra ut torner fra sålen etter kvar dagsetappe. Liss valgte å lime borrelås for å feste gamasjer frå Raidlight som dekker heile skoen – vakre føtter hadde eg lova. Limen holdt ikkje heile veien til mål samt at skoa til Liss var så tråkka i stykker at dei gikk rett i søpla etter løpet. Eg derimot limte ein bit borrelås bak på skoen og benytta meg av eit par lette gamasjar frå Altra som dekker rundt skoåpninga – mine sko var fortsatt i god stand etter løpet (bilete over).

Som strømper på beina hadde vi med eit nytt par til kvar av dagsetappene. Det er utrolig deilig å ha reine strømper om morgonen ved start – sømløse merinostrømper av forskjellig art, samt eit par strømper frå Falke med ankelstøtte.

Bekledning

Vi valgte begge å bruke forskjellig typar shorts frå Salomon. Liss tok ein S/LAB «2 in one» med lang innertruse og eg tok ein «standard» Agile shorts med truse. Eg hadde litt utfordringar med gnaging frå grov søm i lysken av trusa og «trekkspill»strikken rundt livet. Gnaging oppstår som resultat av svette som tørkar og legg salt i stoffet etter flerie dagar med løping og lite reinhold. Liss derimot prisga shotsen sin og kunne ikkje fått ein betre.

På overkroppen valgte Liss ein tettsittende tynn t-skjorte i merinoull frå Falke og ein sports-bh frå Filippa K som ho er strålande fornøyd med.
Eg valgte ein S/LAB NSO t-skjorte som eg var strålande fornøyd med. Men sekken var spesielt tung dei to første dagane som førte til at t-skjorta vart dradd ned bak og stramma i halsen. Løsninga mi vart å rive den litt opp i halsen.

Fantastisk t-shirt: Salomon S/LAB NSO

På hode hadde vi begge ein lett caps frå Salomon med gardin som holdt nakken fri frå sola. Min caps har eg brukt sidan 2013 og har gardin som er festa med borrelås rundt hode. Liss benytta ein tilsvarande caps, men med ein sjølvstendig gardin med strikk rundt hode – som var perfekt ettersom ho har håret i hestehale.

Vi hadde også kvar sin buff – rundt hånda eller halsen. Denne er fin til å dynke i vatn på kontrollstasjonane for så å la den skli over andletet og gi ein kjølande effekt. I tillegg er buffen fin å ha over ansikt som ei finlandshette saman med tettsittende solbriller om det skulle bli sandstorm.

Kontrollenhet

Til tidtagning, måling av distanse, stigning, kontroll av temperatur og væskeinntak, halde eit godt tempo, ha oversikt med kart, vekkerklokke så vi skulle rekke frukost osv… hadde vi begge kvar ein Garmin Fenix 6 Solar som har nok batteri for konkurranser som varer i fleire dager. Ein fin funksjon på Fenix 6 for å øke effektiviteten er måling av tid som blir brukt på dei enkelte kontrollpunkt.

Sikkerhet

På mange konkurranser har eg med ein Garmin GPSMAP 66i som er ein handholdt GPS med gode kart, satellittkommunikasjon og lokasjonssending. På denne konkurransen måtte eg ha med mobiltelefon for å framvise Covid-19-pass på oppfordring og valgte da å istadenfor å ta med ein inReach mini 2 som supplerer min telefon med satellitt kommunikasjon.

Liss i genser frå Brynje

Obligatorisk utstyr

Når det gjeld obligatorisk utstyr er det eit krav frå arrangør om at dette må være i sekken eller på kropp til ein kvar tid. På dette utstyret er det viktig å gjere ein avveiing på nytteverdi/kvalitet/vekt.

1) BACKPACK / RUCKSACK – Valg av løpesekk til Namibia for 7-10 kilo med fem lange ørkenetapper endte med @salomon XA 35. Godt hoftebelte, sit som spytta på kroppen, sand/vanntett og god plass med praktiske brystlommer.
2) WATERPROOF BAG (35L) – Silva 36 liter drybag som er slitesterk og lett. Det er ikkje vann men sand som skal holdast ute.
3) SLEEPING BAG (0°C/32°F) – Liss valgte ein RAB Mythic 400 og eg valgte ein Sea To Summit Spark Spi. I tillegg om Liss skulle fryse valgte eg å ta med ein silkeliner.
4) HEADLAMP & BACK-UP LIGHT – Silva Trail Runner og Black Diamond Flare
5) RED FLASHING LIGHT –
6) KNIFE / MULTI-TOOL – Swiss Card lommekniv
7) WHISTLE –
8) MIRROR –
9) SURVIVAL BIVVY BAG
10) COMPASS – Rolex explorer
11) EATING UTENSIL
12) SUNSCREEN (60 ml/2 fl oz)
13) LIP SUNSCREEN
14) MEDICATION
15) BLISTER KIT –
16) COMPRESSION BANDAGE
17) SAFETY PINS
18) ALCOHOL GEL (60 ml/2 fl oz)
19) TOILET PAPER / WET WIPES
20) RUNNING SHOES – Hoka
21) SOCKS –
22) THIGHTS / SHORTS. -Det var obligatorisk å ha med ein lang bukse som Liss løste med ein thigts frå Salomon og eg ein regnbukse også frå Salomon.
23) RUNNING SHIRT – Som alternativ til t-skjortene hadde vi med ein i meriono-ull frå Brynje som var svært behagelig mot ein sliten kropp. Vi hadde også med kvar sin genser. Ein genser frå Brynje som veg mindre enn t-skjortene og pustar svært godt. Denne er eit godt alternativ til t-skjorte for å beskytte armane mot sola. Vi hadde også med ein genser frå Salomon som var isolerande for kroppen.
24) WARM LONG-SLEEVE TOP – Norrøna dunjakke +
25) WATERPROOF JACKET – Salomon SLab
26) RAIN PONCHO – tynn plast
27) CAP WITH NECK COVER – Salomon
28) WARM HAT – Lue fra Brynje
29) GLOVES – Liners fra Brynje
30) SUNGLASSES – raske briller fra Leki
31) NATIONALITY PATCHES
32) RACINGTHEPLANET PATCHES
33) HYDRATION SYSTEM – softflask fra Salomon
34) ELECTROLYTES / SALT TABLETS –
35) 7-DAY FOOD SUPPLY (14,000 calories minimum) – Real turmat
36) PRE-RACE MEALS AT CAMP 1 (3-5 meals) – Real turmat
37) FACE MASKS –