Jeg har testet staver i flere år og trener med staver hver mandag da jeg har løp, hufse- og ski-trening med Nittedal Banquet Racers.
Ved bruk av staver i trening, husk:
balanse, støtte og kjerne-muskulatur blir avlastet – ikke styrket.
Hvorfor bruke staver?
I noen konkurranser har jeg valgt å løpe med staver, men da har forholdene tilsagt at dette er en god løsning. Noen av vurderingene jeg gjør for å avgjøre om staver er et riktig hjelpemiddel er:
- Har du en skade i fot, rygg e.l.?
- Ved overtråkk før løp, tar jeg med staver på løpet.
- Skal du løpe langt?
- Staver kan hjelpe deg å holde jevnt tempo.
- Skal du løpe mye bakker?
- Hufse-teknikk i motbakke hjelper med å holde tempo
- Er det «skumle» nedoverbakker?
- Bruke staver til å støtte ved løp i nedoverbakke
- Er det glatt eller sleipt underlag?
- Ekstra støtte og «fraspark» med staver
- Kryssing av elver o.l.
- Skal du ha oppakning?
- Staver gir avlasting og «etablerer» kjerne- og støtte-muskulatur i overkropp
- Er det et etappeløp?
- Trygghet å ha staver i løp over flere dager
Valg av staver
Når jeg skal velge staver er lengde, vekt og stropper viktig. I løpssammenheng tar det tid å pakke staver opp og ned. Jeg vurderer hensikten med å kunne pakke stavene sammen, kontra å ha hel lengde. Skal jeg benytte staver i etappe-løp over flere dager og antar at jeg vil bruke stavene hver dag; da er hel lengde å foretrekke.
Lengde
Det sies at optimal lengde på staver til hufsing er 40 cm kortere enn din kroppslengde. Personlig er jeg er 176 høy og har benyttet staver med lengde fra 110 cm til 130 cm. I konkurranser tilpasser jeg lengden ut fra forholdene jeg skal løpe i.
Noen leverandører lager teleskop og justerbare staver forskjellige lengder. Ulempen med «teleskop» er at de ofte gir etter i låsemekanismen.
Den beste løsningen er staver med håndtak som er «lange» eller todelt. Da er det mulig å flytte hånden ut fra terreng (motbakke/nedoverbakke).
Stropper
Det er viktig å kunne frigjøre hender fra stavene raskt. Løkkestropper er enkle å ta av og på. Med lange håndtak er det viktig at å kunne flytte hånden opp og ned på staven uten å ta hånden ut av løkken.
Langrenn-staver og noen løpe-staver har fått stropper med borrelås som sitter som en hanske rundt hånden. Dette stroppe-system er det ikke nødvendig å «gripe» rundt staven ved fra-skyvning bak kroppen – som på langrennski. Ulempen er at stroppene tar tid å feste og ta av. Det er også vanskelig å føre hånden opp og ned på staven. Noen staver har en løsning hvor «hele» hånd-løkken kan frigjøres fra staven som er en rask og god løsning for
Vekt
Viktigere enn på ski er vekt. Et løp varer fra noen timer til flere dager og da teller alle sparte gram. Balansepunktet på staven har også betydning.
Favoritter
Av staver som er markedsført for «løping» har jeg et par favoritter:
- Leki er overlegen med sine staver i fast lengde med «sharkbite» og sammenleggbar med korkhåndtak (oppdatert 2021)
- Black Diamond Distance Carbon Z som er sammenleggbar med fast lengde, langt håndtak en av mine favoritter. Håndtaket av skum som absorberer fukt og er gode å holde rundt. Ulempen er at Black Diamond Distance Carbon Z har en enkel hånd-stropp.
- Swix Ultra Trail Carbon er min favoritt med hel lengde (ikke leddet) med håndtak av kork og lett avtagbar stropp/hanskebånd. Ulempen med Swix Ultra Trail Carbon er at de med sin hele lengde blir behandlet som spesialbagasje på fly.
- De som jeg har dårligst erfaring med er Mountain King Trail Blaze Skyrunner Carbon Poles som er lette, men staven er av dårlig kvalitet og bærer preg av dårlig håndverk.
Langrenn-staver
Om du ikke ser behovet for å kunne folde stavene sammen og har tilgang på ordinære langrenn-staver som kan strippes for store trinser med «riktig lengde for løp» er dette like bra, om ikke bedre alternativ.
Ulempen med staver
- Ekstra vekt
- Pakke og bære ekstra stæsj
- Noe dritt å dra rundt på om de går i stykker eller ikke blir brukt