Forutenom å være fysisk og mentalt sterk er utstyr avgjørende i denne type løp. Det som gjøre Iditarod Trail Invitational spesielt er at der er ingen obligatorisk eller anbefalt utstyrsliste. Du må selv være bevist på de valg som blir gjort.

Sponsorer

Jeg er i en heldig situasjon som via min sponsor – Oslo Sportslager kan velge utstyr på øverste hylle fra de beste leverandørene på markedet. Men har ikke Oslo Sportslager ønskede produkter står jeg fritt til å velge andre leverandører.

Brynje og Garmin er de produsenter hvor jeg ikke kan anses som helt objektiv- da jeg er deres ambasadør. Men det er en grunn til at jeg hva valgt å være deres ambassadør – utrolig bra produkter.

Fottøy

Jeg har testet det meste av løpesko og sammen med spesialister fra Sportslageret plukket vi ut to par løpesko som var godt egnet til denne oppgaven. Jeg skulle i tillegg ha med ekstra par fottøy til bruk i camp noe som fikk meg til å vurdere andre helhetlige løsninger. Dette omfattet alternativt skotøy som inuitter og samer benytter i høy aktivitet kombinert med ekstrem kulde.

Løpesko

Jeg har god erfaring med tidligere versjoner av Altra Lone Peak Mid mot Sydpolen og skandale løpet som var i Yukon. Selv om Altra har byttet til eVent som skall-produkt på siste versjon – skulle dette være et sikkert valg hvor skoen har høyt «hals» som dekker anklene.

Tidligere deltagere mente at det ville være mye is og at jeg ville med pulk få behov for pigger i de sko som jeg skulle benytte. Dette medførte til at jeg til slutt valgte Salming iSpike som av utseende er tradisjonell og har saftig såle, god isolasjon og er de beste piggskoa jeg har brukt for mengdetrening.

Ulempen med de fleste piggsko er at sålene ofte er litt harde, samt at piggen av metall leder kulde. Det som jeg ikke testet i stor skala var å trekke pulk med skoa. Dette har stor betydning i den forstand at for hvert rykk fra pulken jeg får – blir bena trykket bak i hel-kappen på skoen.

Jeg løp knapt 1/3 av dagsetappene

Varme såler

Den originale sålen i Salming iSpike byttet jeg ut med et par Insoles FF S9 Merino spesialsåler, selv om de er litt stivere, gir de bedre støtte i skoen. I konkurransen tok jeg også med de originale sålene og benyttet de en dag hvor det andre paret var vått – dagen jeg benyttet original-såler iset skoen mye mer og innvendig var jeg både våt og klam. Jeg byttet tilbake til spesialsålene dagen etter – med bedre komfort som resultat.

Spesialsålene oppgraderte skoa betydelig

Vade-støvler

I løpet av konkurransen passerte vi flere elver som normalt har hatt åpne råker som måtte krysses med opp mot en meters dybde vann. Men med uvanlig mye nedbør av snø var de fleste råkene dekket med en fin «snøbro». Det var bare tre netter jeg ble våt fordi jeg gikk gjennom den tynne isen som dekte overvannet på elvene.

Varme sko til camp

De fleste hadde tatt med et par dun-sokker eller tilsvarende som varmt fottøy i camp. Jeg overrasket med å velge et par Topaz Arctic Shoes som veide litt mer, men dette var støvler som alle ble misunnelig – spesielt med dagene som gikk og duntøfler o.l. ble våte og ubrukelig i omgivelsene. De er varme uten at jeg blir svett på bena, isolerer godt mot vann med god såle av reinsdyrskinn. Dette er de mest fantastiske vinterstøvlene jeg har brukt og hadde de hatt litt mer spor på sålen under -ville jeg trolig kastet piggskoa og bare brukt Topaz i hele løpet – de passer glimrende til bruk på truger.

Sokker

Jeg hadde til start med fire forskjellige løsninger for strømper i tillegg til et par Brynje Super Active Sock på bena.

 • 2 stk Brynje Super Active Sock som er tykk og svært behagelig på bena.
 • 2 stk x Brynje Active Wool Light Sock. to par tynne sokker i merino-ull som jeg ville benytte utenpå hverandre eller hver for seg som ekstra lag til de andre sokkeparene. To lag er godt å benytte når gnagsårene blir fremtredende. ( Dette er min ordinære løpesokker)
 • 1 stk Darn Tough Hojo Cushion skisokker som er lange, strammet og varmet godt rundt leggmuskelaturen.
 • 1 stk …. blå gode sokker som også var lange, strammet og varmet godt rundt leggmuskelaturen.

Gaiters – gamasjer

Når jeg løper med truger blir snø kastet opp bak på leggen og i knehalsen. Snøen blir på grunn av varmeproduksjon fra føtter -fort til et lag med is som er irriterende og må brekkes. Det er fordelaktig å ha dette området dekket med et ekstra lag som skallbukse eller gamasjer som er en fin løsning.

Av lange gamasjer har jeg teste ut det meste på markedet og har noen favoritter til trening i vinterlandskap: Gore sine lange løpegaiters, RAB sine tettsittende i Gore-Tex og Lillsport sine lange gamasjer i bomul.

 • Gore dekker godt på skoen og opp til leggen.
  • Flott til ordinær løpetrening i snø, men dekker ikke legg.
 • RAB sitter fint på foten, dekker fint opp til overkant av leggmusklene og lukkes enkelt med borrelås.
  • Flott til noen timers trening, men stoffet puster for dårlig og bukse blir våt på innsiden.
 • Lillsport sine gamasjer i bomull puster godt, sitter fint over foten og går godt over leggmuskelen.
  • Dette ble valget for denne konkurransen. Hovedgrunnen er de puster svært godt og jeg unngår våte legger og blir kvitt mye av fugten som blir produsert fra klamme og varme føtter. Hadde de vært formet som RAB sine gaiters med litt bedre dekning av sko – da hadde de vært perfekt.

Truger

Jeg har tidligere test forskjellig truger- men ingen kan måle seg med TSL symbioz hyperflex racing. Bekymringen kan være at de går i stykker underveis i konkurransen ettersom de ikke er av den solide kvalitet. De har heller ikke best komfort, men er utrolig behagelig til bevegelse i høyt tempo og løping.

SYMBIOZ HYPERFLEX RACING

Bekledning

Både på ben og overkropp hadde jeg en tilnærming med mange lag som kunne benyttes om hverandre. Det er viktig å holde en god temperatur for de vitale organene – da vil kroppen ha overskudd til å varme opp hender og føtter. Det er da viktig å ha riktig væskebalanse i kroppen, uten å svette alt som kommer inn ut igjen.

Væskebalansen kan justeres ved tilføring av elektrolytter og saltiner i en tilpasningsfase hvor kroppen etter hvert selv justerer dette. Hvis ikke dette gjøres riktig i så langvarige konkurranser øker sannsynligheten for nyresvikt.

Benklær

 1. lag:
  Jeg hadde med tre nye boksershorts fra Smartwool og starte med en fra Icebreaker.
  • Av undertøy fikk jeg gnagsår i lysken av Icebreaker – så den brente jeg ved andre kontrollpunkt. Resterende fra Smartwoll var fortreffelig.
 2. lag:
  En Brynje netting-stillongs med gylf, og ekstra innlegg for å isolere knær . Nettingen er i polypropylene som ikke trekker til seg fuktighet. (6% mot ull som suger 90% fuktighet)
  • Denne hadde jeg på hele døgnet i åtte dager. I soveposen benyttet jeg den for å ikke ligge med direkte hudkontakt mot posen og på dagtid for med sine hull for å skape varme og få svetten vekk fra kroppen – men å gud som jeg luktet etter hvert.
 3. lag:
  Som bukse var det i utgangspunktet to forskjellige jeg hadde valgt. Buksen fra Lundhags er lett, god bevegelighet, har god lufting på riktig plasser og er fin ytterbukse med lommer på riktig sted.
  • Denne buksen forsvant i den fortapte kompresjonsposen andre natt.
 4. Buksen fra Mountain Equipment er lett, høy vindtetthet, har et tynt lag med fleece innvendig – som tørker raskt.
  • Denne buksen var god og varm. Den har lufting via glidelås på utsiden av låret, men det er ikke bra nok. Manglende lufting medførte at jeg måtte løpe med smekken og lommene åpen.
 5. lag:
  Tynn skallbukse fra Norrøna som har glidelås på utsiden av hele foten. Lett å ta på og av uten å måtte justere på truger og sko.
  • Jeg tok denne på hver dag – og åpnet glidelåsen langs med foten – fra ankel på innsiden av gamasjene og opp til låret. Så lukket jeg etterhvert jeg ble kald.
 6. lag:
  Jeg hadde også med en isolasjonsbukse fra RAB og isolasjonsshorts fra Ortovox. Dette var bekledning jeg anså som viktig i svært kalde perioder.
  • Isolasjonsbuksen fra RAB forsvant i den fortapte kompresjonsposen andre natt.
  • Isolasjons-shortsen med ullfor fra Ortovox får jeg ikke prisgitt nok – den isolerer svært godt og var fantastisk i sin funksjon. Dette er en shorts med hel-lengde glidelås på utside av hver fot som gjør at jeg kan ta den av og på uten å måtte tre den over føttene med sko og truger. Skal jeg utsette noe så er det at glidelåsen burde være kraftigere og for å sitte på kaldt underlag burde shortsen ha et mer slitesterkt og isolerende stoff i rumpa. Produserer Ortovox en tilsvarende vest, ville kombinasjonen være perfekt.

Overkropp

 1. lag:
  Innerste hadde jeg langermet nettingundertøy fra Brynje. Super Thermo Shirt med isolering på skulder som var på kroppen hele døgnet fra start til mål.
 2. lag:
  Det andre laget var Brynje Arctic Combatshirt som også er nettingundertøy – med et lag merinoull utenpå arm og skulder.
 3. lag:
  Fra Norrøna hadde jeg en tynn fleecejakke – Lyngen Alpha90 Raw Jacket som isolerte godt og tørket umiddelbart når jeg hadde ristet den. For raskt klesbytte valgte jeg jakke fremfor genser samt enkel tilgang da jeg brukte kroppsvarmen til å varme gps, telefon, batteri , øl-pølser og vannflasker på innsiden.
 4. lag:
  En tynn og lett ytterjakke fra Norrøna som isolerer og puster godt. Falketind Alpha60 med vindtett front fungert flott som ytterjakke. Når jeg svettet som verst la fukten seg på innsiden av denne jakken, da var det bare å ta den av – riste og den var tørr igjen.
 5. lag:
  Jeg hadde i alt som skulle være med i denne konkurransen valgt vekt fremfor robusthet, men når jeg kom til jakke var det ingen tvil. Det ble favorittjakken min som er en skalljakke fra Brynje hvor jeg har ettermontert pels i hetten.
  • Hetten er stor – men når det er -45 og vinden pisker inn fra siden, da er både pels og hette god. Når det er sterk vind og høy aktivitet er det godt at jakka har gode luftemuligheter både under armer og via lommer på brystkassen. De store innerlommene benyttet jeg til votter som ikke var i bruk – det ga ekstra isolasjon i mangel på dunjakken som forsvant.
 6. lag:
  Isolasjonsjakke med doble dunkammer fra North Face. Dette er jakka som tas på når alt håp er ute og som jeg selv har sovet utendørs med ditto bukse på liggeunderlag i -10 celcius på høyfjellet. Jakken forsvant med den fortapte kompresjonsposen den andre natt.

Hender

Med Oslo Sportslager i ryggen og en all verdens votter og hansker for jakt, for tur, for alpint og langrenn, av skinn, lær, skall, windstopper, Gore-tex med dun, primaloft og batteri. To, tre fingerer samlet, stavfeste, bluetooth, temperaturmåler, lomme til GPS, vanntett, vindtett, lang og kort.

Hjemmelaget tuvavotter – et perfekt valg!

– jeg endte opp med min mors tuvavotter i ull som hun strikket til meg når hun var 80 år. Dette var et perfekt valg – varmet godt og ingen svette fingrer. Flere konkurrenter og lokale support personnel var imponert over de tette strikkemaskene og form vottene hadde – jeg var stolt av min mammas arbeid.
For beskyttelse mot sterkere vind hadde jeg Brynjes korte vindvotter til å ha uten på tuvavottene. Som reserve hadde jeg et par ekstreme dunvotter fra North Face.

Hode

Jeg valgte å ta med en vindtett lue med brem, netting og luftehull fra Brynje. I tillegg tok jeg med to forskjellige balaklava hvorav en i ull og en for ekstreme forhold.
I kombinasjon med hette med pelskrage på skalljakken ble balaklava av ull som også har netting innvendig min favoritten. Denne puster godt og har en hals som går godt ned i nakken og foran mot brystkassa – noe som er en svært god isolerende funksjon i nakken og som en buff ikke gir mulig for gi.

Hodelykt

Valget av hodelykt var lang levetid fremfor lumen. Dette fordi jeg aldri fikk noe tydelig svar angående lademuligheter i konkurransen og på kontrollpunktene. Hodelykter som benytter ordinære batterier har nærmere tre ganger så lang levetid enn de oppladbare. Når det er kaldt er Lithium-batteri det eneste som svarer til forventet levetid.

Jeg valgte å ta med to lette hodelykter.

 • Silva Trail Runner 4 har 50 – 350 lumen og levetid 10 – 60 timer i -5 celcius. Denne hodelykten er lett på hodet og jeg har benyttet den mye til løp i skogen. Denne har en forlenget ledning som gjør at jeg kan ha batteripakken på innsiden av jakka for å optimalisere levetiden i kulden. Ulempen med forlenget ledning og er flere potensielle feilkilder om den ikke virker.
 • Silva Explore 3 har 15 – 350 lumen og en levetid på 35 -45 timer i -5 celcius. 15 lumen er perfekt som leselys i teltet. I tillegg har den rødt for å ikke plage andre som og orange lys for kartlesing. Denne skulle være «reservelampe», men ble fort hoved-lampe da den er lettere håndterlig med batteri og lampe samlet i en boks på pannen. men den hadde også bedre lys.

Hodelyktene var gode til bruk i løp og gange – men de var ikke kraftig nok til å hjelpe meg med navigasjon over brede elveleier med stålis og uten spor. Da var det vanskelig å se hvor trassen fortsatte på den andre siden og ofte lenger nede i elven.

Skibriller

Skibriller med mørke brilleglass beregnet på ekstra sterkt solskinn er viktig for å ikke bli snøblind i den skarpe sola. Jeg merket også at jeg slappet mer av – med brillene på. Kategori 4 er å anbefale – dette er briller som beskytter godt sol, mot vind og piskende snø mot øynene.

Overnatting

Telt

Jeg vurderte flere forskjellige telt og bivy-poser. Bivy-pose veier mindre enn et lett telt, men er enkelt å forholde seg til. Men skulle det bli riktig dårlig vær vil et telt være svært bekvemt i forhold til en enkel pose utenpå soveposen. Når jeg testet ut telt, fant jeg det mer bekvemt med et selvbærende telt i dyp, løs snø.

 • Hilleberg Akto er et enmanns tunneltelt laget for bruk året rundt. Det veier bare 1,7 kg og har 220 cm langt innertelt og 75 cm bred vestibyle hvor det er plass til å fyre opp primus. Det er i tillegg lavt som gjør at det er ekstra stødig i sterk vind.
 • Helsport Trolltind Superlight 2 som er selvbærende to mannstelt. Teltet veier 1,35 kg og er helt genialt om det ikke hadde hatt en så «trang» kopp for stengene. Når jeg er sliten og trøtt ute i Alaskas villmark og med store votter vil det by på unødvendige utfordringer med stengene.
 • MSR Advance Pro™ 2 Ultralight er et to mannstelt med enkel duk veier 1,3 kilo. Det er enkelt å sette opp – forstår ikke hvorfor Helsport har sett hvor enkelt konkurrenten har løst monteringen. Produktspesialisten hos Oslo Sportslager kom med dette teltet bare dager før avreise – Her er hva du skal ha med deg – og så ble det. Det vil være svært trangt med to personer og soveposer for vinter, men for meg alene var dette perfekt. Jeg la igjen alt av plugger – det trengte jeg ikke.

Asbjørn valgte på bakgrunn av vekt på et telt fra Nordisk. Jeg mente derimot at dette teltet ikke er et godt valg – da det er et tre-sesongs telt med duk som ikke tåler tøft vær, samt at det ikke er selvbærende.

Sovepose

Jeg vurderte flere type soveposer – helt fra den dobble og sikre Spitsbergen fra Helsport til den jeg endte opp med – RAB Expedition 1200 som har hel-lengde glidelås, solid skallmateriale og impregnert dun-isolasjon.

Alt i en Arctic-bedding

Liggeunderlag

Jeg valgte å ha to liggeunderlag – et i skummateriale og et oppblåsbart. Av liggeunderlag prøvde jeg ut mange forskjellige løsninger for å få høy R-verdi og sikret mot punktering hvor jeg blir liggende rett på bakken – som i Yukon med -54 kuldegrader.

Min løsning fikk en total R-verdi på 7,9 er akseptabelt når til sammenligning de feteste liggeunderlagene med dun har en R-verdi på 8.

 • Therm-A-Rest Z Lite brettes sammen og blir dermed svært kompakt og veier 377 gram. Det har bare R-verdi 2,2, men i nødstilfelle om det oppblåsbare skulle punktere kan jeg legge dette dobbelt under overkroppen og legge bena deretter opp på pulken e.l.
 • Therm-A-Rest NeoAir® XTherm™ mattress på 430 gram og R-verdi på 5,7 er oppblåsbar med PU.

Soveposens temperaturgrense er målt på liggeunderlag med R-verdi 5,9

Internasjonal standard

Pulk og ryggsekk

Med siste års tilbakemelding hvor det var et par dager uten snø på bakken tok jeg med en ryggsekk for både å feste pulk og avlaste vekt i pulk. Etter å ha vurdert flere forskjellige sekker ble valget en minimalistisk, men 60 liters Osprey Levity som har en nettovekt på 869 gram – Asbjørn byttet også til denne sekken. Sekken har et godt og luftig bæresystem og alt fra hoftebelte, skulderremmer og ryggpanel sitter godt på kroppen.

Jeg valgte en Acapulka fjærlett pulk på 100 cm ut fra egen erfaring og anbefalinger fra polfarere. For å trekke pulken benyttet jeg tau som var komprimert med strikk for å hindre de store rykkene i pulkdraget.
Pulkdrag ble fjellpulken som har god polstring og sitter godt – det hadde vært fordelaktig med skulderstroppene.

Staver

Valg av stav ble skreddersydde staver fra Leki. De var ikke de aller letteste, men litt mer solid. Jeg fikk påmontert langt håndtak med kork – det isolerer. Av løkke valgte jeg tradisjonell stor løkke hvor vindvotter med tuvavottene passet lett inn i.

Brenner

Norske fyrstikker er en viktig ingrediens når man skal ut i Alaskas villmark. Andre lands papp-fyrstikker har en helt annen kvalitet. Jeg hadde også med en Zippo-lighter. Når det blir 15 kuldegrader og kaldere vil en gassbrenner slutt å virke. Det er bensinbrennere som gjelder i dette miljøet og da med forvarmer av bensinen samt skjerming av brenner. MSR er merket som er mest utbredt blant deltagere og i USA – så valget ble en MSR WhisperLite Universal hybridbrenner. En liter med bensin var nok. PS. flaskene ble konfiskert på flyplassen – selv etter en grundig såpevask innvendig.

Drikkesystem

To termoser og en isolert nalgenflaske ble mitt valg. I termosene har jeg bare vann. Nalgenflasken bruker jeg som blandeflaske med energipulver o.l. Nalgenflasken drikkes først da denne er dårligst isolert og etterfylles snø og varmt vann fra termosene om jeg vil blande ute noe. Nalgenflasken fylles også med kokvarmt vann om kvelden – for så å legges ned i fotenden eller mellom bena i soveposen. Da har jeg både varme og temperert drikke klart til morgenen.

Jeg hadde et uhell med den ene termosen og noen gode råd i den sammenheng er:

 • Det er viktig å fylle termosen selv – da vet du i utgangspunktet hvor varmt vannet er og at korken er skrudd godt nok igjen.
 • På ekstreme turer bør du ikke ta med termos som allerede har en skade – en liten bulk i koppen kan resultere i en termos som ikke kan åpnes.

Pakk og tilpass prioritert utstyr egenhendig

Navigasjon

Et naturlig valg var Garmin inReach Explorer+ med batteritid på 100 timer. I tillegg hadde jeg mitt armbåndsur som backup – Garmin Fenix 6x med topo-kart av Alaska og aktuelle koordinater installert. Min iPhone med appen Garmin Explore og Garmin Earthmate var også med samt at kart og kompass er en selvfølge.

Etter noen døgn med slitene øyner merket jeg reduksjon i synet og da ville en større og skarpere skjerm hadde vært fordelaktig. Garmin GPSMAP 66i hadde kanskje vært løsningen for synet.

Stæsj

 • Varmeposer for hånd og føtter var et godt supplement nå kroppen begynte å bli kald – ulempen er at når de danner mye kondens innenfor tette plagg, så lufting er essensielt.
 • Førstehjelpspakke som jeg tilpasset for anledningen med god hjelp fra E.

Bruk alltid engelske beskrivelse på førstehjelpsposen

Tilbakeblikk – justeringer

 • Batteridrevne sokker og votter – uten tvil ville jeg tatt med et par sokker og gjerne med kompresjon rundt leggene om jeg hadde vært klar over tilgjengeligheten for lading underveis i konkurransen. Sokkene hadde vært gode i tidlig fase når jeg legger meg i soveposen og når det blir for kaldt på bena på dagtid. Varme i vottene kan derimot løses med «håndvarmer»puter som i tillegg har større bruksområde.
 • En liten sag ville vært fordelaktig for å sage greiner til underlag for telt og for liggeunderlag i snøen – samt for å raskt lage bål. Kniven brukte jeg minimalt.
 • En liten Softflask i kraftig gummi med stor drikke-åpning for å utnytte kroppsvarmen til å temperere vann som jeg hentet fra elvene.
 • Mattermos veier ekstra, men verdien i å ha rask og enkel tilgang til varm mat veier opp.
 • Tykkere fleece genser med vindtett front som flere andre deltagere hadde
 • Dunvest ville være et godt plagg å kle utenpå skalljakken – spesielt den siste natten

Jeg var spesielt fornøyd med: