Al Marmoon Ultra Marathon arrangeres i et ørkenområde utenfor Dubai i Emiratene. Området hvor løpet arrangeres har sanddyner som er ti meter høye og det er vanskelig å navigere. Det arrangeres tre parallelle løp hvor deltagerne kan velge mellom tre distanser, som følger samme trasé – men med forskjellige starttidspunkt:

270 km som er hovedløpet har følgende dagsetapper:

  • Dag 1= 50 km, dag 2= 70 km, dag 3= 100 km og dag 4= 50 km.
  • 100 km som starter dag 3 og samtidig som deltagerne på 270 km.
  • 50 km løper siste dag sammen med deltagerne på hovedløpet 270 km.

Gode forberedelser gir deg den trygghet og forutsigbarhet som gjør det lettere å ha fokus på «å bare løpe».

Husk at du er på besøk

Det som er viktig ved besøk i andre land er å best mulig forstå kultur, religion og de lokale lovene, og respektere dette selv om det strider mot din egen religion og holdninger. I tillegg kartlegger jeg hvor de skandinaviske ambassadene er lokalisert, og av egeninteresse og hunger etter vafler bruker jeg sjekke om det er noen sjømannskirker i landet. 
Dubai er preget av mange fremmedarbeidere og den vestlige verden – men som besøkende er det viktig å respektere minoriteten som er de «innfødte» lokale araberne, som gjerne vil adoptere de goder som kommer fra den vestlige verden, men på den andre siden er de sterkt muslimsk religiøs. Her kan det være lett å «trå feil» og det skal du ikke gjøre mange ganger. Hvis du oppfører deg uanstendig på en privat fest i Norge blir du fulgt til døra og jaget hjem. Men når du er på besøk i Emiratene og oppfører deg dårlig – ja, da er du ikke velkommen lenger, blir fulgt til flyplassen og sendt hjem. Enkelt – men sjokkerende for noen.

Mikrosamfunn

Ennå større krav stiller det til deg som deltager når du skal dele telt i en uke med personer fra Abu Dhabi, Japan, USA, Frankrike. Du kommer inn i teltet med over førti grader om dagen – etter løpsetapper på fra fem til tyve timer – sliten, smerter, lavt blodsukker og begrenset med mat.
Du har løpt en hel dag med sekk, noen feil-navigeringer, spydd på grunn av at magen ikke tar til seg den grusomme gelèn. Alt for lite mat/næring (2.000 kalorier per dag). Sko som er full av sand, gnager eller har vond såle. Shorts med strikk som gnager. Sekk som er for tung eller ikke sitter godt nok på ryggen. Solbrent med blemmer som svir. Dårlig søvn på grunn av varme, kulde eller støy.
Konkurrente: Nervøse konkurrenter som er amper, prater for mye, sender «negative» signaler, er ensom, irettesetter deg og viser seg å være politi fra AbuDabi. Konkurrenter du ser jukser i løpet,  osv… Konkurrenter som vinner – ego, konkurrenter som fortjener å «vinne» pengepremiene. Konkurrenter som sliter, de som ikke sliter. Eksempelvis var der en med svært god løpskapasitet som «løp med paraply» for å beskytte seg mot sola og etter målgang satt seg utenfor teltet og tok seg en røyk – de fleste av oss lo, men noen ble sterkt provosert .

Spørsmål fra Facebook:
1. Kan du ikke skrive litt om eventuelle slitasjeskader og forebygging.
2. Får aldri dere vondt i knær, hofter eller gåen akilles? Hva gjør dere da eventuelt under slike løp?
4. Åssen trener du konkret mot et slikt løp?

Fysisk

  1. Forebygging for meg er styrketrening med fokus på kjerne-muskulatur et par ganger i uka. Ettersom styrketrening er «kjedelig» fordeler jeg styrketreningen på to dager. En dag med fokus på overkropp, en dag med ben, så en ny dag med overkropp… Forebygging mot slitasjeskade er å variere «løpingen». I motsetning til mange andre som løper langdistanse (ultraløp) har ikke jeg fokus på å få flest løpende kilometer i bena på trening. Jeg varierer terreng og trives best med å løpe i fjellet, skogen eller i fjære-steinene ved sjøen. På vinterhalvåret bytter jeg ut løpesko med langrennski og trener klassisk for det meste. Langrenn aktiverer alle de store muskelgruppene, er skånsomt for ledd, gir et høyt kaloriforbruk og regnes som en av de beste former for trening. Mange utholdenhets-løpere trener yoga, mens jeg klatrer i tillegg til svømmetrening.
  2. Et viktig element for deltagelse i lange løp som dette er å skille mellom vondt og skade. Skade i knær, hofter osv. er ikke bra, men å være sliten og ha vondt er ikke god nok unnskyldning for å stoppe.
  3. I treningssammenheng den siste måneden opp mot et løp, reduserer jeg innholdet i styrketreningene fra 3 til 2 sett og fra 10 til 8 repetisjoner med litt lettere vekter. I tillegg øker jeg antall løpe-økter. Så tar jeg det helt rolig de siste dagene før avreise.

Mentalt

  • Med i gode forberedelser er kartlegging av geografisk lokasjon:
    • hvilke temperaturer, værforhold, luftfuktighet, terreng, underlag, høydestigning, vegetasjon, landsbyer vi passerer o.l.
  • Kultur:
    • Sette seg inn i kultur, religion og de lokale lovene, og respektere dette selv om det strider mot din egen religion og holdninger.
  • Utstyr:
    • Når du står på startstreken skal du være urokkelige ved dine valg av utstyr – ikke bry deg om hva andre har gjort av valg.

Det som var den store usikkerhet i dette løpet var de motstridene beskrivelser fra arrangør om «full oppakning» eller «dagsoppakning». Så jeg forberedte meg på begge alternativer. Videre vurderer jeg mulige senarioer og risikoreduserende tiltak. Jeg vurder sannsynlighet og konsekvens for de enkelte element. Som eksempel i forkant av dette løpet hadde jeg vurdert feilnavigasjon høyt opp på listen. Tiltaket i forkant av løpet ble da å bruke ekstra energi på å legge inn dagsetappene og kontrollpunkt på min GPS-klokke. I tillegg måtte jeg bli komfortabel med den obligatoriske reserveenheten Garmin eTrax.