Jeg er veldig nøye angående utstyr før et løp og pakker så lett og minimalistisk som mulig. For noen måneder tilbake takket jeg ja til en svært hyggelig forespørsel om å være løpsrepresentant for Oslo Sportslager og samtidig være en del av «Team Oslo Sportslager». Jeg var tidligere prisgitt en produsent men denne avtalen gir meg mulighet til å velge bekledning og utstyr fra alle de beste leverandørene.

FOTTØY:

Jeg fikk mulighet til å teste Inov8 – Race Ultra 270 for dette løpet. Tidligere har jeg blant annet løpt 250 km sevforsynt ørkenløp med Inov8 – Race Ultra 290 og de var flotte sko til løp med tung oppakning.
Ettersom jeg hadde mulighet til å ta med et ekstra par sko pakket jeg med Hoka One One – Challenger ATR, som er tilsvarende sko som jeg hadde prøvd på tredemølle (Hoka One One – Clifton) tidligere i vinter. Inov8 og Hoke er to veldig forskjellige sko som igjen gjør at jeg kan få god variasjon på bena. På lange løp over flere dager hovner bena ofte litt opp og da er det viktig å ha litt ekstra plass i skoa. Personlig velger jeg sko som er ett nummer større enn normalt. Av strømper benytter jeg som oftest merinoull og gjerne i to lag hvis skoa er litt store. Ved å ha to lag strømper fordeler jeg friksjon mellom lagene og forhindrer unødvendig gnagsår og reduserer antall blemmer.
Kommentar etter løp:
Inov8 – Race Ultra 270 er et par gode og solide sko som egnet seg godt til bruk i dette løpet. Sålen er etter mitt syn litt tynn for løp med 6 – 7 dagers oppakning. Skoa slipper litt mye sand igjennom stoffet over tåboksen, så lange løp i ørken kan bli en utfordring. De er også litt stiv i veggen bak hæl. Terningkast 4
Hoka One One – Challenger ATR som skulle være «reservesko og rekreasjonssko» var helt fantastisk å løpe med, dag etter dag. Stabiliteten var god selv i bratte skråninger med masse løs stein og de drenerte fort etter at jeg hadde krysset elver. Den eneste ulempen er at sålene blir raskt utslitt i tøft underlag. Terningkast 6/5 

BENKLÆR:

På lange løp benytter jeg kompresjonslegger hovedsakelig for å beskytte legger mot busker og kratt. Denne gangen valgte jeg kompresjonslegger fra det tyske merket Falke. De sitter godt på leggen og minner veldig om ordinære kompresjonstubesokker.
Kompresjonstøy benytter jeg hovedsakelig til restitusjon og på denne turen tok jeg med en litt tykkere kompresjonstights fra Falke. Ved å velge en tights som er litt tykkere enn ”normalt” pølseskinn holder den sikkert litt bedre på varmen også. Jeg har hatt ”skins” med på andre løp og jeg får følelsen av at kroppsvarmen min blir ”sugd” ut og jeg går kald rundt å forbrenner masse unødvendig kalorier.
Jeg liker best å løpe med kort shorts med splitt på siden for å slippe mest mulig av friksjon mellom ben og shorts. Søm og stoff i ”underbuksen” er viktig å tenke på ved lange løp. Svetten som kroppen skiller ut legger seg gjerne hvor tøy er tykt og gjerne i søm og strikk. Når svetten tørker og det bare er et ”salt-lag” igjen blir dette partiet stivt og begynner å gnage som igjen gir stygge åpne sår. Med åpne sår og flere dager med løp, minimalt med sanitære miljø blir det garantert infeksjon. Jeg valgte denne gang å ta med to par Gore Mythos Split Shorts.
Kommentar etter løp:
Kompresjonsleggene er ikke optimale, men de gjør jobben som beskyttelse mot busker og kratt. Utformingn er normal tube og ikke formtilpasset leggmusklatur. – Terningkast 3
Kompresjonsthigtsen var tykkere enn normalt, men jeg føler usansett at varmen blir ledet bort fra bena, så for meg blir det ikke flere kompresjonsthigts på løp med kalde kvelder og netter. – Terningkast 4
Shortsen fra Gore var helt glimrende, den satt godt, god å løpe med i flere dager. – Terningkast 5

OVERKROPP

Falke Short sleeved shirt

Til løpsetappene valgte jeg en t-skjorte fra Falke som en favoritt. Den er lett, sitter tett på kroppen, men uten kompresjon og i tillegg er den veldig luftig (Falke Short sleeved shirt with Air Ventilation technology). Jeg er i tvil om stoffet vil holde med den tøffe behandlingen som ryggsekk og vest gir.
Kommentar etter løp:
Fantastisk! Dette er uten tvil den beste t-shirt jeg har benyttet på løp. Stoffet holdt og ingen stor slitasje. Jeg trodde jeg ville savne mulighet for å  åpne mer i halsen, men dette var absolutt ingen problem. – Terningkast 6

Gore X-Run Ultra Shirt long

Som langarmet løpetrøye benyttet jeg en svalende og nydelig trøye fra Gore (X-Run Ultra Shirt long). Denne har limte sømmer og er sval i selv høy varme med UV beskyttelse.
Kommentar etter løp:
Ved kalde morgener og i snøvær var mansjettene som kunne gjøres om til votter god å ha. Svette ble transportert godt vekk fra kroppen, selv med sekk på ryggen og tørket fort. Når det var veldig varmt virket den svalende. – Terningkast 6

Gore X-Run Ultra AS Light Vest

Etapper med mye vind benyttet jeg meg av en vest fra Gore (X-Run Ultra AS Light Vest).
Kommentar etter løp:
Denne vesten tar ingen plass og veier nesten ingen ting. Den sitter godt, slipper ut fukt selv med sekk og er god å ha på kroppen når vinden blåser. – Terningkast 5

Falke Longsleeved Shirt

Jeg hadde med en langarmet kompresjonstopp fra Falke (Longsleeved Shirt). Denne er tiltenkt kalde dager og i restitusjonsperiodene mellom løp.
Kommentar etter løp:
Det er trolig meg som person for jeg ser andre benytter kompresjonsbekleding og bare smiler. Jeg derimot fryser både på ben og overkropp om det er litt kjølig i luften, men den satt godt på kroppen og brukte den til løp en dag. – Terningkast 4

Brynje

For at jeg ikke skulle fryse etter dagsetappene og om natten benytter jeg undertøy fra Brynje som første lag mot kroppen.
Kommentar etter løp:
Brynje fungerer hver eneste gang og svikter ikke. Undertøyet mitt ble lagt merke til og jeg benyttet det under kompresjonstopp og regnjakke. Etter løpet valgte jeg å gi bort det jeg hadde av Brynje til Gurkha soldater, legen vår og andre som skulle til landsbyer i fjellene for å gjøre en innsats etter jordskjelvet. – Terningkast 6

Ryggsekk/vest og drikkebelte

Jeg valgte å ha med drikkebeltet Nathan Horizon. Drikkebeltet hadde lomme til gel, drikkepulver og energibarer. I tillegg er det en strikk hvor jeg på dagsetappene festet vesten eller min langarmet overdel. Flasken er 0,5 liter og sitter veldig godt i lommen bak på korsryggen. Størrelse på flasken er for meg glimrende til bruk i løp hvor det er vannstasjoner innen 20 kilometer.
UltrAspire
For de dagetappene som krevde mer plass, benyttet jeg ryggsekk/vest fra UltrAspire. I denne type vester tar jeg ut drikkesystemene ettersom jeg liker å bruke drikkeflasker.
Kommentar etter løp:
Jeg valgte å gi bort drikkebeltet til en av Gurkha soldatene som mente at han kunne bruke det i militær sammenheng. Etter konkurransen skulle han direkte til Syria for å jobbe for Nato. Vei, jeg savner drikkebeltet allerede. Terningkast 5
Vestene fra UltrAspire er fantastisk å løpe med. Sitter godt på kroppen, ventilerer godt og har gode løsninger som dekker en løpers behov. Terningkast 6

ANNET UTSTYR

Caps: Viktig for å holde solen unna hodet, samt at caps er isolerende i andre sammenhenger. I varme strøk er ”gardin” til å beskytte nakken et stort pluss. Capsen som jeg benyttet ble for varm på hodet og jeg løste dette med å skjære fire – fem langsgående luftehull.
Buff: Jeg er redd for å bli syk når jeg reiser før et løp, derfor har jeg alltid en Buff rundt halsen. Denne trekker jeg opp foran ansiktet i avgangshaller når folk rundt meg hoster og er forkjølet, støvete luft, uønsket aircondition eller når jeg ønsker å sove på flyet osv. Jeg bruker også buff når jeg løper, enten rundt halsen, på hodet eller rundt armen for å tørke svette fra ansiktet. Buff er helt glimrende i sandstormer sammen med solbriller.
Solbriller: (Tifosi tyrant) hvor glasset er polarisert og endrer mørkhet ut fra lysforhold og gjør brillene godt egnet i natur og skog med skiftende lys. Det er viktig at de sitter godt selv når du løper.
Klokke/gps: På ørkenløp benytter jeg en selvopptrekkende klokke som ikke går tom for batteri og som jeg har tillit til. Men jeg har nå testet ut Garmin Fenix 3 med smart gps, høyde, temperatur og track-back funksjon om jeg løper feil. Den er overlegen alt annet jeg tidligere har benyttet.

ENERGI

Jeg har alltid med pulver fra Tailwind som benyttes hver dag i begge vannflaskene. I tillegg hadde jeg en gel som var planlagt å ta halvveis i dagsetappene. Jeg hadde rikelig med Tailwind og valgte å dele med tre andre deltagere som hadde problemer med gel og andre energitilskudd. På to av de siste etappene prøvde jeg noe nytt; Jeg hadde med en halvliter cola i en av lommene på vesten Konkurrentene lo litt, men det fungerte godt for meg. En bærepose med Tailwind ble gitt bort til stor glede for den kinesiske redningsstyrken jeg fulgte i Kathmandu.